«Φραγκιαδάκηδες», ένα σπάνιο φωτογραφικό έργο στην Ψαρή Φοράδα

Πολιτισμός
«Φραγκιαδάκηδες», ένα σπάνιο φωτογραφικό έργο στην Ψαρή Φοράδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπάνιο φωτογραφικό έργο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΣΙΔΩΝΙΑ 2019»

Με πρωτοβουλία του Αθλητικού και Ναυτικού Ομίλου Καλαμίου – Α.Ν.Ο.Κ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμίου - Σιδωνίας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΣΙΔΩΝΙΑ 2019», μια σπάνια για το είδος και τη θεματολογία της έκθεση φωτογραφίας, φιλοξενεί η Κρήτη και η Ψαρή Φοράδα στο Δ. Βιάννου, έργο του διεθνή πολυβραβευμένου φωτογράφου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας – Ε.Φ.Ε. Θανάση Καλύβα.

Το φωτογραφικό έργο «Προσωπογραφίες», «Περί Κρητών, μουσικής και προσώπων», με τίτλο «Φραγκιαδάκηδες» αποτελείται από 40 φωτογραφίες μεγάλης διάστασης (80Χ80cm) από πορτραίτα του Αντώνη, του Μιχάλη και του νεότερου Στρατή Φραγκιαδάκη.

Το σπάνιο αυτό φωτογραφικό έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό της Κρήτης από την 16η έως την 18η Αυγούστου 2019 στο πνευματικό κέντρο της Ψαρής Φοράδας του Δ. Βιάννου (εγκαίνια 16 Αυγούστου 2019 στις 20:00).

Λίγα λόγια για το έργο

Η φωτογραφική μελέτη των μεγάλων αυτών Κρητών καλλιτεχνών διήρκησε ένα και πλέον χρόνο και οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρουςτης Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας.

Το έργο περιγράφεται μέσα από την οπτική προσέγγιση των καλλιτεχνών κατά την στιγμή που τραγουδούν ομαδικά ή ατομικά. Πρόκειται για προσωπογραφίες που αναδεικνύουν την ισχυρή σχέση τους με την Κρητική και όχι μόνο μουσική, την ποίηση και τη δημιουργία. Οι μορφές δωρικές, έντονα συναισθηματικές, ενώνουν οπτικά το σήμερα με τον Greco και τον Κορνάρο. Ακουμπάνε στην ελευθερία της δημιουργίας και αφήνουν να ξεχυθεί όλη η δύναμη της ψυχής τους την ώρα που η μουσική ξεπηδά από μέσα τους.

Το έργο «Φραγκιαδάκηδες» δεν είναι ένα στατικό φωτογραφικό Portfolio, δεν δημιουργήθηκε σε κάποιο φωτογραφικό studio ούτε πρόκειται για λήψεις από συναυλίες και εκδηλώσεις των καλλιτεχνών αλλά είναι φωτογραφίες ζωντανές που «τραγουδάνε» ως λένε όσοι τις είδαν.

Το ύφος δωρικό, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, «άνθρωποι, μουσική, ιστορία, παράδοση, μουσικά όργανα, τόποι, βουνά, φως και ουρανός»γίνονται ένα για να επιβεβαιώσουν τον τίτλο «προσωπογραφίες» ενώ παράλληλα αποδεικνύουν έννοιες που είναι αδιαίρετες στην Κρήτη, στους Κρητικούς και στην μουσική της παράδοση.

Ας δούμε ποιοι είναι οι Αντώνης κ' Μιχάλης Φραγκιαδάκης.

Πρόκειται για δυο καλλιτέχνες βαθειά ριζωμένους στην μουσική παράδοση της Κρήτης που εδώ και 45 χρόνια ταξιδεύουν, από τραγούδι σε τραγούδι. Η μουσική και τα τραγούδια τους γλυκοτραγουδισμένα όπου υπάρχουν Κρητικοί και άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση και την ποιότητα. Οι ίδιοι, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί εξακολουθούν να υπηρετούν την Κρήτη με το μεράκι του πρώτου ξεκινήματος.

Η δεξιότητα μοναδική και η έμπνευση αστέρευτη, μεταμορφώνει το Μιχάλη σε γητευτή των χορδών και των οργάνων. Από την άλλη η έμπνευση και η ανάγκη οδηγεί τον Αντώνη να ομολογήσει πως «η μάνα είναι που γεννά και η μοίρα που μοιράζει και το παντέρμο ριζικό την στράτα μας χαράζει».

Από την «Πύλη του Ήχου» του Μιχάλη, στους «Δραβίδες» του Αντώνη, οι Φραγκιαδάκηδες με «Χαραυγή» τους, «την αγάπη που δεν έχει σύνορα» και τα τόσα άλλα μουσικά αριστουργήματα της Κρητικής μουσικής που απλόχερα μας χάρισαν, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να τραγουδούν, να γράφουν, να σπουδάζουν τη μουσική και να παντρεύουν το λαούτο με την τρομπέτα και το σαξόφωνο, τον Ψηλορείτη με την Νέα Ορλεάνη, την Jazz με την ασκομαντούρα και το μαντολίνο και τις Ινδικές Ράγκες.

Οι Φραγκιαδάκηδες, όπως τους αποκαλούν στην Κρήτη, συνέχισαν την οικογενειακή μουσική παράδοση με πρώτο δάσκαλο τους τον αείμνηστο πατέρα τους Ευστράτιο Φραγκιαδάκη και συνεχιστή τον νεότερο Στρατή Φραγκιαδάκη.

Στην ηλικία των 15 χρονών, στάθηκαν μουσικά δίπλα στον Σκορδαλό, στον Μουντάκη, στον Νίκο Ξυλούρη, στον Ψαραντώνη, στον Γαργανουράκη, στο Συφογιωργάκη, στον Λεωνίδα Κλάδο. Στη διαδρομή τους συνεργάστηκαν με τους, Γιώργο Παπαδάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Βασίλη Σκουλά, Γιώργη Καλομοίρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Αντώνη Βαρδή, Γιάννη Χαρούλη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αντώνη Μαρτσάκη, τους Χαΐνηδες κ.α.

Έγραψαν τραγούδια, μελοποίησαν στίχους, δικούς τους αλλά και των μεγαλύτερων μαντιναδολόγων, στιχουργών και ποιητών, συμμετείχαν σε μουσικά σχήματα, έπαιξαν στις μεγάλες μουσικές σκηνές, ταξίδεψαν σ' όλο τον κόσμο και δεν δίστασαν να Ροκάρουν με τους μεγάλους ροκάδες της ελληνικής σκηνής.

Λίγα λόγια για τον Φωτογράφο Θανάση Καλύβα Ο Θανάσης Καλύβας, γεννήθηκε το 1967 στο Κόκκινο Μεσσηνίας, ζει και δραστηριοποιείται στην Κρήτη από το 1992, είναι επιχειρηματίας, φωτογράφος και συγγραφέας.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Ενόδιες διαδρομές” και “Αντινομίες”, έχει ολοκληρώσει τις συλλογές “Μέθεξη”, “Δυο γράμματα”' και “Εθισμοί”. Ως συγγραφέας και φωτογράφος είναι μέλος της UNESCO.

Στη διαδρομή του ασχολήθηκε με τα δημόσια δρώμενα και συγκεκριμένα, διατέλεσε Μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου (2003-2006) και ειδικό μέλος στις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης (2001-2003), Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, Πρόεδρος της Αγροαναπτυξακής Ηρακλείου και αναπληρωτής του Νομάρχη Ηρακλείου από 2003 έως το 2006 στην επιμόρφωση των ενηλίκων.

Είναι διεθνής φωτογράφος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας – ΕΦΕ και είναι μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου από το 2017 έως και σήμερα.

Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1998 με σπουδές στην κλασική και στην σουρεαλιστική φωτογραφία.

Έχει διακριθεί κατ' επανάληψη σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας με δεκάδες έργα του να έχουν τιμηθεί με μετάλλια, διπλώματα, επαίνους και αναρτήσεις. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Έχει βραβευτεί με βραβείο ΕΡΜΗΣ ως “καλύτερος φωτογράφος της ΕΦΕ” για το έτος 2017. Επίσης το 2017 στον παγκόσμιο διαγωνισμό εκτυπωμένης φωτογραφίας που διοργάνωσε η ΕΦΕ (International Printed Photo Exhibition Circuit 2017) κατέκτησε την κορυφαία θέση του καλύτερου Έλληνα φωτογράφου (HPS Gold Medal for the best entrant from Greece with diploma and title of the “Honorary Gold Photographer Ambassador of Greece”).

Με τα το τέλος των εγκαινίων της έκθεσης θα ακολουθήσει συναυλία με τους Αντώνη & Μιχάλη Φραγκιαδάκη και τον Μιχάλη Κακέπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News