Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Προστάτη της Κεφαλονιάς, Άγιο Γεράσιμο

Πολιτισμός
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Προστάτη της Κεφαλονιάς, Άγιο Γεράσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιος Γεράσιμος, ο επονομαζόμενος και νέος ασκητής, για να αντιδιαστέλλεται με άλλους αγιάσαντες Γεράσιμους, είναι ο προστάτης της Κεφαλληνίας, όπου τιμάται ιδιαιτέρως

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Παρασκευή 16 Αυγούστου στο… νησί του, την όμορφη Κεφαλονιά.

Ο Άγιος Γεράσιμος εκοιμήθη την 15η Αυγούστου του 1579.

Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου είναι ακριβώς την επόμενη μέρα. Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, η οποία μέρα αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλλονιάς.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 8 το πρωί στην ΚΡΗΤΗ TV δείτε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από την Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά, σε Δορυφορική μετάδοση του Ionian TV!

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς βρίσκεται στο οροπέδιο των Ομαλών και αποτελεί το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, που λίγο μετά το θάνατό του, ανακηρύχθηκε πολιούχος της Κεφαλονιάς!

Λίγα λόγια για την ζωή του  θαυματουργού  Αγίου  Γερασίμου , του Αγίου που  ξορκίζει τα δαιμόνια:

Ο Άγιος Γεράσιμος ήταν γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506. Οι γονείς του ονομάζοταν Δημήτριος και Καλή. Το πραγματικό του όνομα κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά.

Ο προπάππος του Λουκάς Νοταράς, υπήρξε ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και είχε συγγένεια – από το σόι της μητέρας του, με το Κωνσταντίνο Παλαιολόγο – το τελευταίο αυτοκράτορα.

Ο νεαρός Νοταράς, αφού σπούδασε στα καλύτερα ιδρύματα της εποχής (στη Ζάκυνθο), περιόδευσε και σε όλους τους ιερούς τόπους της Ελλάδας.

Κατόπιν πήγε στη Κωνσταντινούπολη, όπου και προσκύνησε τους τάφους των προγόνων του.

Έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος (σώζεται μέχρι σήμερα και το σπήλαιο που ασκήτευε στην έρημο της Καψάλας).

Στους Αγίους Τόπους χειροτονείται Αρχιμανδρίτης και παρέμεινε για 12 χρόνια, υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Λάτρης της ησυχίας έφυγε από εκεί και πέρασε στη Κρήτη, για να καταλήξει μετά στη Ζάκυνθο, όπου και παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο.

Στη Κεφαλονιά επιστρέφει το 1555 και ασκητεύει σε ένα σπήλαιο στη περιοχή Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι.

Στα Ομαλά πηγαίνει 5 χρόνια μετά, όπου και ανακαινίζει το ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ιδρύει γυναικεία κοινοβιακή Μονή που την ονομάζει Νέα Ιερουσαλήμ. Χαρακτηριστική έμεινε η φράση του: «Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News