Πολιτισμός

Κ. Χρηστάκης: «Μελετώντας τη ζωή των Μινωιτών» - Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα!  

Νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αλλάζουν πλήρως την εικόνα της ζωής στην προϊστορική Κρήτη

Ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες, ο οποίος έχει προσφέρει με την επιστημονική του έρευνα στην πιο βαθιά κατανόηση του Μινωικού Πολιτισμού, εξηγεί τις νέες μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αλλάζουν την εικόνα στην προϊστορική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Branding Heritage, δρ Κωστή Χρηστάκη, η ζωή πολλών Κρητικών δεν ήταν τόσο καλή και σύμφωνα με μελέτες οι οποίες στηρίχθηκαν στην ανάλυση του πολυτελούς υλικού πολιτισμού, το οποίο έχει έρθει στο φως.

Ο ίδιος μίλησε στον John Leonard για τις νέες μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αλλάζουν πλήρως την εικόνα της ζωής στην προϊστορική Κρήτη. Όλα όσα αναφέρει έχουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς όπως διευκρινίζει ο κόσμος των απλών ανθρώπων έχει αποσπασματικά ερευνηθεί μόνο σε μερικές θέσεις, όπως σε Μάλια, Γουρνιά, Μόχλο, Ζάκρο.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος λέει η Κνωσός, μία πόλη με πληθυσμό που υπολογίζεται στους 25.000 - 30.000 κατοίκους έχει ανασκαφεί το λιγότερο από το 2%.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χρηστάκης αναφέρει: «To πρόβλημα στη μινωική αρχαιολογία ήταν ότι στο παρελθόν υπήρξε μια ελιτίστικη προσέγγιση, καθώς η έρευνα εστίαζε στην ανασκαφή των ανακτόρων, των ιερών, των πολυτελών οικιών και τάφων, όπου βρίσκονται συνήθως εντυπωσιακά ευρήματα. Ως εκ τούτου, παρόλο που έχουμε διαμορφώσει μια σχετικά σαφή εικόνα της άρχουσας τάξης δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, τον απλό λαό».

Ο κόσμος των απλών ανθρώπων όπως διευκρινίζει «έχει αποσπασματικά ερευνηθεί μόνο σε μερικές θέσεις, όπως σε Μάλια, Γουρνιά, Μόχλο, Ζάκρο. Στην Κνωσό έχουμε ανασκάψει λιγότερο από το 2% μιας πόλης με πληθυσμό που υπολογίζεται στους 25.000-30.000 κατοίκους. Σήμερα όμως ανασκαφές και ερευνητικά προγράμματα, όπως το Knossos Landascape Urban Project, στοχεύουν στο να συλλέξουν ένα ευρύ σύνολο δεδομένων - από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα - που θα συμβάλουν στο να διαμορφώσουμε μια πληρέστερη εικόνα της πόλης της Κνωσού», τονίζει.

Πώς ήταν η ζωή των Μινωιτών

Εντυπωσιακό είναι και το συμπέρασμα από την ανάλυση του πολυετούς υλικού πολιτισμού που έχει έρθει στο φως, όπως αναφέρει ο ίδιος, αναφορικά με το βιοτικό επίπεδο που όριζε την υλική και πολιτιστική στάθμη της ζωής των κατοίκων της εποχής.

Ο κ. Χρηστάκης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Καταφέραμε για παράδειγμα να ανασυνθέσουμε το βασικό μινωικό διαιτολόγιο (ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, κρέας, ψάρι) και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πόσο αυτό διέφερε από τη μία κοινωνική τάξη στην άλλη. Φαίνεται πως η ζωή πολλών Κρητικών δεν ήταν τόσο καλή, όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος βάσει των αποτελεσμάτων παλαιότερων μελετών, οι οποίες στηρίχθηκαν στην ανάλυση του πολυτελούς υλικού πολιτισμού που έχει έλθει στο φως ή στις τοιχογραφίες με τους όμορφους άνδρες και γυναίκες... Αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο μία πλευρά της μινωικής κοινωνίας».

 

Ποιος είναι ο Κ. Χρηστάκης

Ο Κωστής Χρηστάκης έχει προσφέρει με την επιστημονική του έρευνα στην πιο βαθιά κατανόηση του Μινωικού πολιτισμού, καθώς πολλές δημοσιεύσεις του σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική πολυπλοκότητα στη Νεοανακτορική Κρήτη, την πολιτική της αποθήκευσης του παλατιού, την ιστορία και το εμπόριο στην Κρήτη, από την Προϊστορία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και την μινωική διατροφή και γαστρονομία.

Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (La Sapienza) και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και, σήμερα, κατέχει τη θέση του Επιμελητή (curator) της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό. Διευθύνει μαζί με τον Δρ. Γ. Ρεθεμιάτακη το ανασκαφικό και ερευνητικό πρόγραμμα στο Γαλατά Πεδιάδος, Ηρακλείου Κρήτης για το οποίο έχουν δημοσιεύσει σχετικά επιστημονικά άρθρα και συμμετέχει σε αρκετά διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της Κρήτης κατά την εποχή του Χαλκού, αρχαιολογίας του νοικοκυριού, παραγωγή και διακίνηση κεραμικής, διατροφική οικονομία, μουσειακή εκπαίδευση, χαρτογραφία και μελέτη αρχείων της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα, καθώς και τέσσερεις μονογραφίες.

 

Περιοδικό: Minoan Wave

Φωτογραφία: Perikles Merakos  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια