default-image

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις στη Δαμάστα προς τιμήν των ηρώων

Πολιτισμός
Αρχίζουν οι εκδηλώσεις στη Δαμάστα προς τιμήν των ηρώων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Πέμπτη,08 Αυγ 2019, 10:00
Δαμαστός
Ξεκινούν την Πέμπτη 8 Αυγούστου και λαμβάνουν χώρα για 37η συνεχόμενη χρονιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Μαλεβιζίου, το Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Αθλητικό Όμιλο Δαμάστας και την Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας, διοργανώνει για 37η συνεχόμενη χρονιά στη Δαμάστα, κατά το διάστημα 8-21 Αυγούστου, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όλες με ελεύθερη είσοδο, ως φόρο τιμής εις μνήμη των 30 Δαμαστιανών που εκτελέστηκαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στον χώρο του Σχολείου θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας από το αρχειακό υλικό του Συλλόγου με θέμα “Ιστορία, τόποι και ανθρώπινη δραστηριότητα στη Δαμάστα”, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στα πλαίσια της κοινωνικής και εθελοντικής δράσης του συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα: Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνεται συλλογή από τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως γάλα, χυμοί, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικές πάνες (όχι ρούχα). Τα συγκεντρωθέντα είδη θα διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Εθελοντική αιμοδοσία στις 21/08/2019, στον κεντρικό δρόμο Δαμάστας, μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων. Στο σημείο θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου από τις 9:30 π.μ. έως τη 1:30 μ.μ., με το ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την αιμοδοσία. Εθελοντικός καθαρισμός Δαμάστας και μνημείου στο Κερατίδι στις 13 Αυγούστου και ώρα 9 π.μ., με τους διοργανωτές να τονίζουν πως «η βοήθεια και η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στη Δαμάστα έχει ως εξής:

- Πέμπτη 8 Αυγούστου: Επιμνημόσυνη δέηση στο Δαμαστό, στις 10 π.μ.

- Σάββατο 10 Αυγούστου: Μαγειρέματα από τις γυναίκες της Δαμάστας... μια γευστική διαδρομή με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά με πρώτη ύλη τα προϊόντα του πλούσιου Δαμαστιανού κάμπου, μαγειρεμένα με μεράκι από τις γυναίκες της Δαμάστας. Θα κρατήσουν συντροφιά με ζωντανή ελληνική λαϊκή μουσική το μουσικό σχήμα “Καρέληδες και ΣΙΑ”. Στην εκδήλωση θα είναι μαζί το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, φτιάχνοντας ζαχαρωτές μαντινάδες, το πιο γλυκό έθιμο της Κρήτης! Ώρα έναρξης στις 9 μ.μ., στο Σχολείο Δαμάστας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

- Κυριακή 11 Αυγούστου: Το Παιδικό Θέατρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας παρουσιάζει θεατρική διασκευή του αριστουργήματος της Κρητικής Αναγέννησης “Ερωτόκριτος” του Βιντσέντζου Κορνάρου, με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως Έτος “Ερωτόκριτου”. Η διασκευή-σκηνοθεσία-διδασκαλία είναι της Γιάννας Κεφάλα και του Ιάσονα Χριστοδούλου. Ώρα έναρξης στις 9 μ.μ., στο προαύλιο του Σχολείου Δαμάστας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

- Δευτέρα 12 Αυγούστου: Ημερίδα ευαισθητοποίησης για γονείς/κηδεμόνες και κάθε ενδιαφερόμενο, σε συνεργασία με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, με θέμα «Εκφοβισμός και ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η εμπειρία από το “Χαμόγελο του Παιδιού”» για γονείς-κηδεμόνες και άλλους ενδιαφερόμενους, με ομιλήτρια την κ. Φωτεινή Παπαδάτου, ψυχολόγος στον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Ώρα έναρξης στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας.

- Πέμπτη 15 Αυγούστου: Πρωινός εκκλησιασμός στην εκκλησία της Παναγίας, προστάτιδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, και αρτοκλασία. Επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας. Έναρξη Παιδικού Κυνηγιού Κρυμμένου Θησαυρού.

- Παρασκευή 16 Αυγούστου: Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα των Γιώργου Μανωλάκη και Ιάκωβου Πατεράκη. Ώρα έναρξης στις 9:30 μ.μ., στο προαύλιο του Σχολείου Δαμάστας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

- Σάββατο 17 Αυγούστου: Φιλικός αγώνας προετοιμασίας μεταξύ των ομάδων Α.Ο. Δαμάστας-Α.Ε. Κατσαμπά, στις 5 μ.μ., στο γήπεδο Δαμάστας, με ελεύθερη είσοδο.

- Κυριακή 18 Αυγούστου: Ο Α.Ο. Δαμάστας διοργανώνει Φιλανθρωπικό Τουρνουά με συμμετοχή ομάδων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, στις 5 μ.μ., στο γήπεδο Δαμάστας, με ελεύθερη είσοδος.

Το θέατρο “Μορφές” παρουσιάζει το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Hugh Leonard “ΝΤΑ”, στις 9 μ.μ., στο προαύλιο του Σχολείου Δαμάστας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

- Δευτέρα 19 Αυγούστου: Επίδειξη ξυλογλυπτικής για μικρούς και μεγάλους στο εργαστήριο-εκθετήριο ξυλογλυπτικής του Γεωργίου Τριγώνη (Μπίλιαρη), στις 11 π.μ. Θα ακολουθήσουν αθλοπαιδιές στις 6 μ.μ., στο γήπεδο Δαμάστας και βραδινή προβολή κινηματογράφου για παιδιά και μεγάλους στο Σχολείο Δαμάστας με είσοδο ελεύθερη, στις 10 μ.μ.

- Τρίτη 20 Αυγούστου: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, στις 6 μ.μ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία από τη Δαμάστα έως το Κερατίδι με σύνθημα “Ποτέ πια” και εσπερινός στο Κερατίδι, καθώς και εσπερίδα μνήμης στο Πνευματικό και Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Ομιλητές θα είναι η Ελένη Σαββάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, και η Αθηνά Τριγώνη, φιλόλογος. Συντονίζει η Μαρία Τριγώνη, δρ. Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Τετάρτη 21 Αυγούστου: Επίσημο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων στο Κερατίδι. Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου Δαμάστα- Κερατίδι- Δαμάστα. Τελετή λήξης εκδηλώσεων και απονομές, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 9 μ.μ.

Η καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1/9/2019, με διαδρονή Κομόλιθοι- σπήλαιο Αϊ Γιάννη Ερημίτη- Φαλάσαρνα για μπάνιο και βόλτα. Αναχώρηση από Ηράκλειο (κόμβος Γιοφύρου) στις 7 π.μ. και από Δαμάστα στις 7:30 π.μ. και ώρα επιστροφής στις 9 μ.μ. περίπου. Το εισιτήριο είναι: ενήλικες 14€/άτομο και παιδιά έως 12 ετών 7€/άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται έως την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News