Πολιτισμός

«Αχ, η ξενιτιά»: Μία παράσταση - ωδή... στον ξεριζωμένο Έλληνα

Ο Γιώργος Αντωνάκης μιλά για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε μουσική παράσταση

Τριάντα τρία γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, μια μοναδική θεατρική ερμηνεία και ένα βίντεο που μας μεταφέρει στα σκληρά χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης θα απολαύσουν οι θεατές της παράστασης «Αχ, η ξενιτιά», που θα ανεβάσει από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», το καλλιτεχνικό σχήμα «ΩδηΠόρος», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αντωνάκη.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα σε μουσική παράσταση, τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, αλλά και το σκληρό πρόσωπο της ξενιτιάς από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως τη σημερινή φυγή των νέων πτυχιούχων μας.

* Κύριε Αντωνάκη, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το καλλιτεχνικό σχήμα «ΩδηΠόρος». Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετείτε μουσική παράσταση, έτσι δεν είναι;

«Ναι, είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετώ μια μουσική παράσταση και είμαι ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμά της. Η πρόταση συνεργασίας ήρθε τον περασμένο χρόνο και είναι αλήθεια ότι πέρασε κάποιο διάστημα για να απαντήσω. Όμως, η παρουσία τόσων ταλαντούχων μουσικών, τραγουδιστών και ανθρώπων του θεάτρου και της λογοτεχνίας με έκανε να δεχτώ και πραγματικά χάρηκα πολύ αυτή τη συνεργασία».

* Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα της παράστασης «Αχ, η ξενιτιά». Πώς το επιλέξατε και πώς το παρουσιάζετε;

«Το θέμα της παράστασης ήταν επιλογή του σχήματος “ΩδηΠόρος”, που έχει ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία τριών παραγωγών. Με βρήκε σύμφωνο και αμέσως ζήτησα τη συνεργασία της γνωστής Κρητικιάς λογοτέχνιδας Νίκης Τρουλλινού, την οποία θαυμάζω για το μεστό και σύγχρονο γράψιμό της, αλλά και για την καθαρή και προοδευτική ματιά της στα θέματα που αναπτύσσει στα βιβλία της. Στη συνέχεια, επέλεξα τους άλλους συνεργάτες μου, τον Δευκαλίωνα Μανιδάκη στα video, την Άννα Χιλετζάκη - που ήδη συνεργαζόταν με τον “ΩδηΠόρο” - στα κοστούμια και τα σκηνικά και τον Χρυσόστομο Σπετσίδη στα γραφιστικά. Έτσι, λοιπόν, μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς, τον Γιάννη Κιαγιαδάκη στο πιάνο, τον Ζαχάρη Δραμουντάνη στο μπάσο, τον Κώστα Σφακιανάκη στο μπουζούκι, τον Άρη Κουτεντάκη στην κιθάρα, τον μπαγλαμά και το τραγούδι, τον Αντώνη Νικολιδάκη στο ακορντεόν, τους θαυμάσιους τραγουδιστές Γιώργο Κριτσωτάκη και Μαρία Ιερωνυμάκη και, βέβαια, την εκπληκτική ηθοποιό Ανδριανή Κυλάφη, περιδιαβήκαμε τους δρόμους της ελληνικής μετανάστευσης από τις αρχές του περασμένου αιώνα στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική, στα καράβια και αλλού, έως τη σημερινή ξενιτιά των νέων πτυχιούχων μας στην Ευρώπη και την Αμερική, με 33 γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, μια μοναδική θεατρική ερμηνεία και ένα βίντεο που μας μεταφέρει στα σκληρά εκείνα χρόνια».

* Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη δική σας μουσική παράσταση από μια συνηθισμένη μουσική συναυλία;

«Καταρχήν, στην παράστασή μας υπάρχει ένας κύριος θεματικός άξονας. Ένα θέμα που αναπτύσσεται σιγά-σιγά, ξεκινώντας το 1905 με τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και φτάνοντας ως τις μέρες μας. Επίσης, υπάρχει κείμενο, γραμμένο από τη Νίκη Τρουλλινού, ειδικά για την παράστασή μας. Υπάρχει, ακόμη, θεατρική ερμηνεία. Βίντεο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί. Δηλαδή, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία μιας θεατρικής παράστασης, όπου βέβαια το μουσικό στοιχείο κυριαρχεί.

Όλα τα παραπάνω, συνδεδεμένα ως ένα ενιαίο καλλιτεχνικό δημιούργημα, που μεταφέρει στους θεατές συγκίνηση μέσα από θύμησες αλλά και σύγχρονα γεγονότα, χαρά και μουσική απόλαυση από τις ερμηνείες των εξαιρετικών μουσικών στις συνθέσεις, και στίχους κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Τσιτσάνης αλλά και νεότερων συνθετών».

* Πιστεύετε ότι η «Ξενιτιά» ως θέμα έχει να πει κάτι στον σύγχρονο Έλληνα; Ή ήταν ένα φαινόμενο μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί;

«Νομίζω ότι, δυστυχώς, οι βασικοί λόγοι που έκαναν τους Έλληνες να ξενιτεύονται δεν έπαψαν να ισχύουν. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε και σήμερα να ξενιτεύονται οι νέοι μας για μια καλύτερη ζωή με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια, που δεν μπορεί να τους προσφέρει η χρεωκοπημένη και χωρίς σταθερές ακόμη προοπτικές χώρα μας.

Το πιο σκληρό, όμως, είναι ότι αυτοί που φεύγουν τώρα δεν κουβαλάνε στις βαλίτσες τους τη φτώχια και την άγνοια των μεταναστών του παρελθόντος, αλλά πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα σε σκέψη, δημιουργικότητα, καινοτομία και προοπτική».

Πρεμιέρα την Τρίτη: Τέσσερις παραστάσεις στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»

* Πείτε μας, κύριε Αντωνάκη, τα στοιχεία της παράστασης. Πότε μπορούμε να την παρακολουθήσουμε και πού;

«Η μουσικοθεατρική παράσταση “Αχ, η ξενιτιά” θα παρουσιαστεί στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου “Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2019” για τέσσερις παραστάσεις στις 30 και 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου, στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, στις 9:30 το βράδυ. Μάλιστα, σε μία από τις παραστάσεις μας στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” έχουμε προσκαλέσει τους εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού, που την 1η Αυγούστου ξεκινάει το συνέδριό τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη έκπληξη γι’ αυτούς, γεμάτοι συγκίνηση να βλέπουν συνοπτικά τη ζωή τους να περνά μέσα από τραγούδια, κείμενα και βίντεο. Και, βέβαια, για μας μια μοναδική εμπειρία».

* Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Αντωνάκη, και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

«Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, επίσης, τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV” - “Νέα Κρήτη” για την προβολή της δουλειάς μας, ως χορηγό επικοινωνίας».

Σχόλια