Πολιτισμός

Η… καρδιά των αποδήμων «χτυπά» στην Κρήτη

Η Κρήτη και ο «Ερωτόκριτος» θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο μέσω του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου

Η «καρδιά» των απόδημων Κρητικών «χτυπά» στην Κρήτη στο τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της μεγαλονήσου και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» «θα σταλούν ηχηρά σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη».

Αυτό τόνισαν λίγο πριν το συνέδριο, στη συνάντησή τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλη Κουγιουμουτζή, και τους πρ. προέδρους Γιώργο Αεράκη, Μανόλη Βεληβασάκη, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη.

Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Το συνέδριο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται παγκόσμια προβολή της Κρήτης, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου Γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο πλαίσιο ανακήρυξης από το υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως Έτος «Ερωτόκριτου», ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται την 1η Αυγούστου, μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στον λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, στις 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας μέσα από τον “Ερωτόκριτο”» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες: «Ο “Ερωτόκριτος” και οι κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, παρόν, μέλλον» από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάσο Α. Καπλάνη, και «Ο «Ερωτόκριτος» και η σημερινή κρητική διάλεκτος» από τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολα, θα λάβει χώρα η πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας», σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης» και με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία εκ μέρους του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ David Holton, με τίτλο «Τι διάβασε ο Βιτσέντζος Κορνάρος πριν γράψει τον “Ερωτόκριτο;”». Τον ίδιο θα προλογίσει η Αναστασία Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ομιλία της «David W. Holton: Ο φιλέλληνας, ο φιλόλογος, ο Δάσκαλος». Στην συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής, πρ. αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Πυργιωτάκης, θα κάνει λόγο για την «Παρουσίαση προγραμμάτων, πορείας και έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Κρήτης θα βραβευτούν ως διακεκριμένες προσωπικότητες οι David Holton και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα βραβεύσει κατά Ομοσπονδία τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (Παγκρητική Ένωση Αμερικής), τον Νίκο Χατζάκη (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης) και τους Δημήτρη Παπαδοδημητράκη και Σωκράτη Τσουρδαλάκη (Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας). Τη βραδιά θα ολοκληρώσει η θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» από το «ΟΜΜΑ» Στούντιο.

Το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση στα ενετικά τείχη και μνημεία του Ηρακλείου από την ξεναγό και συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη.

Τέλος, στις 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στον Κρουσώνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και καντάδα «Στα χνάρια του “Ερωτόκριτου”» στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν», ενώ θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα.

Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην αίθουσα σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη, καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας - παρουσίαση γραφικών και γευσιγνωσία με «αναγεννησιακά ντακάκια» από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Jason Wong Βιδαλάκη.

Συντονιστής συνεδριών είναι ο Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος, ενώ να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν.

Επίσης τον χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από τον «Ερωτόκριτο», από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου.

Ο «Ερωτόκριτος» κύριο θέμα του συνεδρίου

Οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλη Κουγιουμουτζή και την πρόεδρο του συνεδρίου δρ. Μαρία Χναράκη, παρουσία των πρώην προέδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιώργου Αεράκη και Μανόλη Βεληβασάκη.

«Όπως είναι γνωστό, το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως Έτος “Ερωτόκριτου”, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από τη σχετική πρόταση της Περιφέρεια Κρήτης με τη συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει στο επίκεντρο τον κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του “Ερωτόκριτου” με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη γενική συνέλευση που έγινε το Σάββατο 4 Αυγούστου του 2018 στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, αποφασίσαμε ο “Ερωτόκριτος” να είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου μας, με τίτλο “Γιατί... Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον κόσμο;”», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Κουγιουμουτζής.

Με τη σειρά της η πρόεδρος του συνεδρία δρ. Μαρία Χναράκη υπογράμμισε: «Το σκεπτικό του προγράμματος και των δράσεων του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών καλύπτει τη σύνδεση της πολιτιστικής “οντότητας” του “Ερωτόκριτου” με πολλαπλή σημειολογία και χρήση με διάρκεια, εντός κι εκτός Ελλάδος. Οι τομείς που επιδιώξαμε να συνδέσουμε διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι: α) εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία, β) πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός, και γ) διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία. Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμούμε να προωθήσουμε με τις εκδηλώσεις μας είναι η παράδοση και η αναγέννηση, η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός, το θάρρος και η αξιοπρέπεια, το πάθος, η θυσία και η αγάπη».

«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει και οργανώνει το 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο Ηράκλειο - έναν σημαντικό θεσμό - το οποίο έχει κεντρικό θέμα τον “Ερωτόκριτο”, το σπουδαίο έργο του Κορνάρου. Είναι μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, που εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε. Συνεργαζόμαστε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, και θα υποδεχτούμε εδώ τους Κρήτες του εξωτερικού, τους “πρεσβευτές” της Κρήτης, τους “πρεσβευτές” του πολιτισμού, θα τολμήσω να πω. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας, για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, που φέτος θα έχουμε σπουδαίους φιλοξενούμενους, σπουδαίους επιστήμονες-ερευνητές. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς είναι μια ευκαιρία η Κρήτη να δείξει για άλλη μια φορά στον κόσμο - και οι Κρήτες μπορούν να το κάνουν αυτό - πόσο σπουδαίο, ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα έχει το νησί», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης.

Σχόλια