Αναβίωσαν ξεχασμένα Κρητικά επαγγέλματα στον Πύργο Μονοφατσίου

Πολιτισμός
Αναβίωσαν ξεχασμένα Κρητικά επαγγέλματα στον Πύργο Μονοφατσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Λαϊκής Τέχνης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Λαϊκής Τέχνης στον Πύργο Μονοφατσίου.

Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ανατρέξουν σε παλαιότερες εποχές και να ξυπνήσουν μνήμες με παλιά επαγγέλματα των Κρητικών!

Από τον παραδοσιακό Καφετζή μέχρι τον Καζανάρη από τον Κατασκευαστή Οργάνων μέχρι τον συλλέκτη Παραδοσιακών Φορεσιών και Ενδυμάτων! Από τον Γεωργό και Καλλιεργητή μέχρι τον Καλαθοπλέκτη... Τον Φούρναρη, την Υφάντρα, τον Αργαλειό, το Ντεκουπάζ, τα Βότανα και τα Αρωματικά Φυτά! Όλοι ήταν εκεί και «αγκάλιασαν» την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου που στόχο είχε να ενημερώσει τα παιδιά κυρίως για την ζωή μιας άλλης εποχής που τείνει να εξαφανιστεί!

Επαγγέλματα όπως ο σωμαράς, ο γανωματής, ο γαλατάς και τέχνες όπως η καλαθοπλεχτική και η δημιουργία υφαντών με τον αργαλιό, εκλείπουν σήμερα.

Κύρια απασχόληση των Κρητικών ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ επαγγέλματα όπως του λυράρη, του μανάβη και του τσαγκάρη συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα!

Μέσα από αυτή τη δράση λοιπόν επιχειρήθηκε η αναβίωση των επαγγελμάτων του παραδοσιακού πολιτισμού με σκοπό τη διάσωση της κληρονομιάς του τόπου μας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Φεστιβάλ το κοινό διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μιας και προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν ο Χανιώτης Βιολάτορας Αντώνης Μαρτσάκης που με τους μουσικούς του δημιούργησαν ένα γνήσιο κρητικό γλέντι ενώ το εφηβικό τμήμα των Σχολών Παπαδοκωστα χόρεψαν ξεχασμένους χορούς της Κρήτης και όχι μόνο!

Η Αναστασία Μπιτζιλεου είχε την παρουσίαση της εκδήλωσης και όλοι έδωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, με στόχο το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός για τον Πύργο Μονοφατσιου!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News