Οι Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν: Τέχνη & Πολιτισμός σε έναν μοναδικό χώρο

Πολιτισμός
Οι Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν: Τέχνη & Πολιτισμός σε έναν μοναδικό χώρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κίσσαμο Χανίων ανοίγουν τις πόρτες τους στον κόσμο οι υπέροχες γιορτές

«Πριν από 7 χρόνια, έμοιαζε με τρελή ιδέα η σκέψη να φέρουν μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα στον ιστορικό λόφο της Ρόκκας, στην πανσέληνο του Αυγούστου» λένε οι διοργανωτές των Γιορτών Ρόκκας Κισσάμου.

Τότε έγινε η αρχή, ώστε δύο μικρά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων να ανοίξουν τις πόρτες τους στον κόσμο.

Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στην Κίσσαμο Χανίων.

Μια γιορτή των Τεχνών και του Πολιτισμού που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους της και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα την ημέρα της πανσελήνου.

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων, στη δυτική Κρήτη. Στον αρχαιολογικό της χώρο και στην ακρόπολη, το Τρουλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. Η πέτρα είναι ο χαρακτηριστικός λίθος της περιοχής διαμορφώνοντας την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου.

Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.

Δίπλα στο χωρίο Ρόκκα θα συναντήσεις τον οικισμό της Κεράς  που βρίσκεται 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Κισσάμου Χανίων κι έχει 30 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Η ετυμολογία της λέξης Κερά πολλοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην αρχαία πόλη-σύμμαχο της Πολυρρήνιας, την Κεραία. Το χωριό αποτελεί σταυροδρόμι ιστορίας, παράδοσης και φυσικού πλούτου.

Οι Γιορτές Ρόκκας, κάθε καλοκαίρι, διηγούνται μια ξεχωριστή ιστορία. Την ιστορία ενός τόπου που διψάει για ζωή και ανάπτυξη και το εκφράζει με τη βοήθεια της τέχνης σε ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι» εκδηλώσεων, που όποιος το ζει, τον συντροφεύει για πάντα.

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στα χωριά, στις διαδρομές, στους χώρους και στη φύση, με επίκεντρο την υψηλότερη έκφραση μουσικής τέχνης, του θεάτρου και του πολιτισμού.

Στην φετινή έβδομη διοργάνωση, ο ήχος των χωριών και η κίνηση των ανθρώπων τους είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας των εκδηλώσεων. Ο επισκέπτης - θεατής χαράσσει την διαδρομή του μέσα στα χωριά, ακούγοντας ιστορίες, τραγούδια και μουσική, φωνές και ψιθύρους που τον οδηγούν σε μια μυσταγωγική πορεία αέναης κίνησης στα σοκάκια, στις αυλές αλλά και στην παράδοση.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News