Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

«Ραύκεια»: Πόλος έλξης ο Άγιος Μύρωνα από την Κυριακή 28 Ιουλίου

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, 9:00 μμ, Άλσος Χριστού στον Άγιο Μυρώνα

Η είσοδος είναι δωρεάν - Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

Για 12 ημέρες  η  κωμόπολη του Αγίου Μύρωνα θα αποτελέσει τον πόλο έλξης των Ηρακλειωτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αφού στο διάστημα από 28 Ιουλίου έως και 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις «ΡΑΥΚΕΙΑ 2019»  οργανωμένες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Οι προσεγμένες και ποιοτικές  εκδηλώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Μύρωνα έχουν καταστεί θεσμός και εντυπωσιάζουν με την ποικιλία και την θεματολογία τους

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πολλές θεματικές  ενότητες σε καθημερινή βάση όπως : Κρητικές βραδιές  γαστρονομία, διαλέξεις , θέατρο , μουσικές αναζητήσεις ,τον «Ραύκειο δρόμο»   , την ξενάγηση στο εμβληματικό ρολόι  , διαγωνισμούς, παράσταση   καραγκιόζη , παιχνίδια κά.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το διήμερο Κρητικό γλέντι στις 7 και 8 Αυγούστου με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Μύρωνα.

Οι περισσότερες των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο ειδυλλιακό Άλσος του Χριστού με το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον που διαμορφώνει ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς .

Εκεί  αλλά και στην κεντρική πλατεία  του Αγίου Μύρωνα θα γίνει το αντάμωμα του Χθες  με το Σήμερα   με μια ποικιλία ποιοτικών εκδηλώσεων που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική  μας κληρονομιά με τη σύγχρονη  δημιουργία .

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όπως ανακοινώθηκε από το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Η  έναρξη των  «ΡΑΥΚΕΙΩΝ 2019» θα γίνει την Κυριακή  28 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ στο Άλσος Χριστού με αγιασμό και προσφορά εδεσμάτων από τις νοικοκυρές του χωριού .

Ακολουθεί παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα  του Γιώργου Μπικάκη λαούτο τραγούδι , Μανώλη Σηφάκη λύρα  τραγούδι,  Βασίλη Κατσαμά λαούτο τραγούδι  και Νεκτάριο Μηλογιαννάκη λαούτο.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο καφενείο «Γλυκιά Γωνιά» στις 19 :00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός «Ξερής»  και στις 21:00 στο καφενείο «Βυζάντιο»  διαγωνισμός "Κουμ καν"

Την Τρίτη 30 Ιουλίου   στο Άλσος Χριστού στις 21:00 θα δοθεί  διάλεξη από τον ιστορικό ερευνητή Κωνσταντίνο Μαμαλάκη με θέμα :«Η ανδρική φορεσιά και η αρματωσιά την περίοδο των Κρητικών επαναστάσεων» Παράλληλα η διάλεξη   θα περιλαμβάνει και παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού και επίδειξη αυθεντικών αντικειμένων της εποχής.

Την επομένη,  Τετάρτη 31 Ιουλίου   στην κεντρική πλατεία του Αγίου Μύρωνα στις 18:00 θα γίνει ο 17ος «Ραύκειος δρόμος» και καθ όλη τη διάρκεια του απογεύματος θα πραγματοποιείται ξενάγηση στο ρολόι του Αγίου Μύρωνα .

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 21:30 το βράδυ στο Άλσος Χριστού  θα δοθεί   παράσταση με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη με τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη.

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου επίσης στις 21:30 στο Αλσος Χριστού πραγματοποιηθεί  συναυλία- αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι με το συγκρότημα του Θανάση Βασιλάκη .

Το Σάββατο 3 Αυγούστου στο Άλσος του Χριστού θα δοθεί θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ενορίας Κάτω Ασιτών «Ο από Μιμων»  με το έργο «Μπακαλόγατος» .

Την Κυριακή 4  Αυγούστου στο γήπεδο του Αγίου Μύρωνα και ώρα 18:00 μικροί και μεγάλοι θα μπουν  στο ρυθμό του Survivor 2019.

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στο Άλσος του Χριστού θα δοθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Το πανηγύρι»  από την παιδική  θεατρική  ομάδα της ενορίας Αγίου Μύρωνα βασισμένη στο έργο της Θέτης Χορτιάτη.

Ακόμη την Τρίτη  6 Αυγούστου εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και Αγιασμός σταφυλιών  μετά το πέρας της οποίας  θα προσφερθούν άφθονα σταφύλια από παραγωγούς του χωριού και καφές από τον πολιτιστικό σύλλογο .

Οι εκδηλώσεις «Ραύκεια 2019»  ολοκληρώνονται το επόμενο διήμερο εορτή του Αγίου Μύρωνα.

Έτσι την Τετάρτη 7 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης και ώρα 22:00 θα γίνει το παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μιλτιάδη Βαρουχάκη μαζί τους και ο Αντώνης Σταυρακάκης.

Τέλος την Πέμπτη  8 Αυγούστου ανήμερα του Αγίου Μύρωνα στην κεντρική πλατεία θα ακολουθησει  παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Ξυλούρη (Ψαρογιώργης)  , μαζί του οι Αντώνης και Νίκος Ξυλούρης .

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

«Για μια ακόμη χρονιά οργανώνουμε τα «ΡΑΥΚΕΙΑ»  προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας,  να αναδείξουμε την Αγιομυριανή η κληρονομιά μα και να διασκεδάσουμε»   επισημαίνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντώνης Βοριζανάκης.

Στο σχεδιασμό και των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να πετύχουμε έναν συνδυασμό δράσεων που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες  προσθέτει ο κ. Βοριζανάκης.

Παράλληλα απευθύνει  ,εκ μέρους του ΔΣ , ανοιχτό  κάλεσμα σε όλους να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις οι οποίες είναι με ελεύθερη είσοδο ενώ ευχαριστεί τους χορηγούς και  όσους βοηθούν στον πολιτιστικό Σύλλογο που στόχο έχει την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της κωμόπολης, αλλά και τη διατήρηση και διάσωση του παραδοσιακού πολιτισμού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια