«Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι…»

Κρήτη
«Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα συμμετοχής στην 10η γευσιγνωσία απευθύνει το δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς

Η 10η γευσιγνωσία με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι γεγονός. 

Η  γιορτή των γεύσεων της μεσαριάς θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της «Φαραγγιανής Κεφάλας»  στα Φαραγγιανά του Δ.Δ. Σοκαρά το  Σάββατο 3 Αυγούστου στις 8 το βράδυ. Αναλυτικά η ανακοίωνωση

 «Αγαπητοί φίλοι, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας,  να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσαράς.

Μία από τις ιδιαιτερότητές μας είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων και όπως η εφευρετικότητα και η φαντασία της κάθε νοικοκυράς τον βοήθησε να εξελιχθεί.

Αυτόν τον πλούτο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά και ευρύτερα, πέρα από τη Μεσσαρά.

Αποφασίσαμε λοιπόν και οργανώνουμε κάθε χρόνο, σε διαφορετικό χωριό, μία  επίδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας. Με την  επιλογή διαφορετικού χωριού επιδιώκουμε αφενός τη διάδοση της  εορτής αυτής και την ανάδειξη της γαστρονομίας της  περιοχή μας, αφετέρου την ανάδειξη των χωριών μας.

 Με αρχή το Καμηλάρι το  2009, συνεχίσαμε  το 2012 στην  Πόμπια , το 2013 στο Σοκαρά, το 2014 στο Χάρακα, το 2015 στον Αμπελούζο, το  2016 στη Μητρόπολη, το 2017 στη Σίβα, το 2018 στο Μουσείο της Γόρτυνας και στον Άγιο Θωμά  και φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας στα Φαραγγιανά το  Σάββατο 3 Αυγούστου στις 20.00 μ.μ. με συλλόγους φιλοξενίας  το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου "Οι Βάκιωτες".

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα στη Μεσσαρά, το λάδι, τα αρωματικά, τα άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, η σταφίδα, το κρασί κ.ά.  έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη μεσσαρίτικη κουζίνα και επιδίωξή μας είναι αυτά να αναδειχθούν σε ντόπιους και ξένους, ώστε να στραφούν όλοι στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς προσκαλεί Συλλόγους να μαγειρέψουν, παραγωγούς  και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής που ασχολούνται με  προϊόντα διατροφής  (τρόφιμα, ποτά, κρασί, ρακί, βότανα κλπ.) να τα προβάλλουν τη βραδιά της γευσιγνωσίας.

ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ καλό θα είναι στο χώρο του τη βραδιά της εκδήλωσης να αναγράφει το όνομά του και σε κάθε φαγητό  τα βασικά υλικά παρασκευής του.  Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν, να διδάξουν, να γευτούν, να εκτιμήσουν γεύσεις και αρώματα, αλλά και να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της γευσιγνωσίας και της απόλαυσης.

Φέτος την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο γνωστός σεφ Χρήστος Λάπας, ο οποίος θα δοκιμάσει συνταγές που θα προτείνουν οι σύλλογοι ή που θα επιλέξει ο ίδιος και οι τρεις που θα ξεχωρίσουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News