Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

THEATRA II: Μάθετε τα πάντα για το αρχαίο δράμα

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019, 10:00 πμ, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης

Σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την Αρχαία Τραγωδία καθώς και παραστάσεις

Η ομάδα THEATRA II, στο πλαίσιο του ερευνητικού της έργου αναφορικά με τους χώρους του αρχαίου δράματος και τη σύγχρονη σκηνή, οργανώνει ένα Συνέδριο με θέμα τις Ικέτιδες του Ευριπίδη στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης. Στόχος του συνεδρίου είναι η  αλληλεπίδραση της έρευνας τριών πεδίων:

Ανάλυση του έργου

Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία                                          

Χωροθέτηση του αρχαίου δράματος

Από την ερευνητική ομάδα THEATRA II

1 έως 3 Ιουλίου Συνέδριο στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου  Κρήτης 10:00 με 14:00.

5 Ιουλίου Παράσταση – Παρουσίαση της έρευνας στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο 19:00 με 21:00.

6 Ιουλίου Παράσταση – Παρουσίαση της έρευνας στο πέτρινο θέατρο στο Φουρνί των Αρχανών 19:00 - 21:00

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία της συνάντησης θεωρητικών επιστημόνων με τους καλλιτέχνες  του αρχαίου θεάτρου, έτσι ώστε να διερευνηθεί η έννοια του χώρου και η σχέση του με το αρχαίο κείμενο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το πρωί «θεωρητικές» συναντήσεις, όπως σεμινάρια και διαλέξεις σχετικά με την Αρχαία Τραγωδία, με έμφαση στην ανάλυση των εννοιών του έργου, της δραματουργίας του και κυρίως της χωροθέτησής του. Το απόγευμα, θα υπάρχει πειραματισμός και επαναλήψεις στο υπαίθριο θέατρο στο Φουρνί με προτάσεις για τη χωροθέτηση του έργου σε σχέση με την παρουσία του χορού και της κίνησής του, εν όψει της παρουσίασης στο κοινό των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Παραστάσεις θα δοθούν τη Παρασκευή 5 Ιουλίου 19:00 – 21:00 στο κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκις στο Ηράκλειο και το Σάββατο 6 Ιουλίου 19:00 – 21:00 στο πέτρινο θέατρο στο Φουρνί.

Πρόγραμμα  του Συνεδρίου

απο τη 1η έως τις 3 Ιουλίου 2019

Ικέτιδες του Ευριπίδη

Δευτέρα 1η Ιουλίου

10:00 – 11:00    Έναρξη του Συνεδρίου

                              Παρουσίαση του οργανισμού THEATRA II και του σκοπού                                    της έρευνας.

                             Τι είναι «η χωροθέτηση»;  Μιράντα Σκουλάτου

11:00 – 12:00          Δομή και ανάλυση των Ικέτιδων του Ευριπίδη για την                                            έρευνα της χωροθέτησης τους. Syvlie Braquet και                                                  Μιράντα Σκουλάτου

 

Διάλειμμα 20 λεπτών

12:00 – 13:30          Ερωτήσεις ανοιχτή συζήτηση

 

Τρίτη 2 Ιουλίου

10:00 – 11:00          Το πένθος των γυναικών στο πλαίσιο της πόλης στις                                             Ικέτιδες. Sylvie Braquet

11:00 – 12:30          Οι άταφοι νεκροί και το δικαίωμα επέμβασης. 

                                    Jacqueline Razgonnikoff.

Διαλειμμα 20 λεπτών

13:00 – 14:00          Η θεατρική διάσταση του αρχαίου δράματος στη σχολική                                    τάξη και η προσέγγισή του μέσω της ρυθμικής εκφοράς                                       των χωρικών.  Κατερίνα Σαλταούρα.

 

Τεταρτη 3 Ιουλίου

 10:00 – 11:00         Θέατρο και πολιτική Odile Gandon Maj

 11 :00 – 12 :00       Ο Ευριπίδης και το έργο του.  Jacqueline Razgonnikoff

 

Διαλειμμα 20 λεπτών

12:30 – 14:00          Στρογγυλή τράπεζα και Συμπεράσματα Κλείσιμο του                                             Συνεδρίου

 

Με την ευγενική συμπαράσταση του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

και της κυρίας Μαρίας Καλουδιώτη.

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κυρία Σκουλάτου στο 6947 234 164.Οι διαλέξεις και συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεωντου 3ου Γενικού Λυκείου στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνική μετάφραση.

Οι Παραστάσεις - Παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κηποθέατρο Μανος Χατζηδάκις στο Ηράκλειο και στο πέτρινο θέατρο στο Φουρνί στις 5 και 6 Ιουλίουσε συνεργασία με την Ομάδα Αποφοίτων Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου της Ημέρας.

 Είσοδος ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής : 2theatra@gmail.com

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 

THEATRA II

Francine Diehl, Jean-Louis Besnard, Nικόλας Φωτίου, Odile Gandon Maj,

Simon Djaro, Jacqueline Razgonnikoff, Μιράντα Σκουλάτου, Anastase Philippe Rouillé, Κατερίνα Σαλταούρα, Sylvie Braquet, Roland DelizyAchel Hadas-Lebel, Nora Lazarus Bourla,

 

ΘΕΑΤΡΟ της ΗΜΕΡΑΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΠΑΙΔΑΔΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Πόπη Παπαδάκη, Χαρούλα Μαυράκη, Στέλλα Μπουμπουλάκη

Το Εργαστήρι-Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, με Δ/ντή Σπουδών τον κ. Λάκη Κουρετζή, και καλλιτεχνική διεύθυνση της Δρ. Ανδρομάχης Μοντζολή. Κύρια ενασχόληση του είναι η καλλιέργεια και η έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Οι απόφοιτοι μετά το πέρας των σπουδών τους, συνεχίζουν την έρευνα και μελέτη του θεατρικού φαινομένου, στον μεταπτυχιακό κύκλο που τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνεχή και ενεργό παρουσία στα θεατρικά δρώμενα του Ηρακλείου με σειρά πρωτότυπων και πειραματικών παραστάσεων και δράσεων.

 

Συμμετέχουν επίσης:

Μαριάννα Τραβαγιάκη

Ερασμία Μπουλιτσάκη

Νιπυράκης  Θανάσης

 

Χωροθέτηση – Σκηνοθετική επιμέλεια : THEATRA II και Μιράντα Σκουλάτου

Μουσική πρωτότυπη Σύνθεση : Νίκος Φωτίου

Διεύθυνση Ηθοποιών :  Anastase Philippe Rouillé

Σχόλια