Λαμπρές εκδηλώσεις στον ιστορικό Ναό Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

Πολιτισμός
Λαμπρές εκδηλώσεις στον ιστορικό Ναό Αγίου Πέτρου των Δομινικανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των ακολουθιών που θα πραγματοποιηθεί

Στο πλαίσιο του εορτασμού προς τιμήν των Πρωτοκορυφαίων Αγίων Αποστόλων Πέτρου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ακολουθίες από 23 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου..

Παράλληλα, θα τελεστούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τους: Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, πατήρ Εμμανουήλ Ζερβάκη προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, Στέλιο Ματζαπετάκη πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου φίλων του Αγίου Πέτρου Δομινικανών, Ιωάννα Γιάνναρη επιμελήτρια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορωδιακές συναυλίες, συναυλίες θρησκευτικής μουσικής, αλλά και ομιλίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις που έγιναν ανέφερε, ότι, πρόκειται για σημαντικές εκδηλώσεις σε ένα σπουδαίο μνημείο της πόλης που είναι αφιερωμένες στου Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. «Πρόκειται για εκδηλώσεις που αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει ο κόσμος έχουμε ξαναδιοργανώσει στο παρελθόν ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες μας είχαν χαρίσει μοναδικές στιγμές και πιστεύουμε ότι και φέτος θα επαναληφθούν. Προσκαλούμε τον κόσμο να τις παρακαλουθήσει».

Ο πατήρ Εμμανουήλ Ζερβάκης προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου λιμένος Ηρακλείου όπου ανήκει ο ιερός ναός του Αγίου Πέτρου Δομινικανών ανέφερε, ότι, «ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένος το 1250, και με τις εκδηλώσεις κάνουμε ανάδειξη του τόπου και του ιερού χώρου. Οι εκδηλώσεις οι εκκλησιαστικές αφορούν τη λατρεία της Εκκλησίας μας, η οποία είναι η Θεία Λειτουργία γραμμένη από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο τον 5ο αιώνα. Επίσης και οι Βυζαντινές χορωδίες οι οποίες θα συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στους εσπερινούς είναι αξιόλογες, και θα έχουμε και εκεί πάλι παρουσία ύμνων και λατρείας της Εκκλησίας μας».

Ο Στέλιος Ματζαμπετάκης πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου των φίλων του Αγίου Πέτρου Δομινικανών: «Οι εκδηλώσεις γίνονται σε ένα επιβλητικό και υποβλητικό χώρο 750 ετών ιστορίας, του Αγ. Πέτρου. Οι εκδηλώσεις είναι ποιοτικές, συμβατές με την ιερότητα του χώρου και προσκαλούμε τον κόσμο να τις παρακολουθήσει».

Η επιμελήτρια των καλλιτεχνικών-θρησκευτικών εκδηλώσεων Ιωάννα Γιάνναρη: «Πρόκειται για αξιόλογες εκδηλώσεις από καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας, που εμπλουτίζουν το συνολικό που εμπλουτίζουν το θρησκευτικό εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1η εκδήλωση Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 ΩΡΑ:19.30

Α’ μέρος: Ομιλία με τίτλο «Ένα θαύμα της Παναγίας ‘σιμά του μοναστηρίου του Αγίου

Πέτρο’, το 1599 από την κ. Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη.

Β’ μέρος :Η μικτή Χορωδία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ παρουσιάζει: Misa Criola του Ariel Ramirez

Παραδοσιακή Λειτουργία, βασισμένη στους ρυθμούς και τα έθιμα της Ισπανόφωνης

Αμερικής για μεικτή Χορωδία σολίστ και συνοδεία κρουστών, κιθάρας, φλάουτο και πιάνο

ΤΑΜΕΡΗ : Kyrie / Gloria / Credo / Sanctus / Agnus Dei

Κρουστά: Νίκος Μοσχονάς Κιθάρα: Δημήτρης Καρβέλης

Φλάουτο: Ναυσικά Καραγιαννάκη Πιάνο: Λίνα Ζάχαρη

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αντωνακάκης

2η εκδήλωση Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ΩΡΑ:19.30

Συναυλία Μπαρόκ Θρησκευτικής Μουσικής

FRANCESCO DURANTE (1684 – 1755)

Magnificat σε Σι ύφεση μείζονα

  • Magnificat anima mea
  • Et misericordia – Fecit potentiam
  • Deposuit potentes
  • Sicut locutus est
  • Gloria Patri – Sicut erat in principio

Χορωδία Ωδείου ΑΡ Διεύθυνση: Μιχάλης Διαλυνάς

BALDASSARE GALUPPI (1706 – 1785)

Nisi Dominus σε Ντο ελάσσονα

  • Nisi Dominus
  • Vanum est
  • Sicut Sagittae
  • Sicut erat in principio

Σοπράνο: Νίκη Παπαγγελή Χορωδία Ωδείου ΑΡ Διεύθυνση: Νίκος Κυπράκης

ANTONIO VIVALDI (1678 – 1741)

Credo σε Μι ελάσσονα RV 591

  • Credo
  • Et incarnates est
  • Crucifixus
  • Et resurrexit

Α' Βιολί: Leonardo Sopi Β΄ Βιολί: Γιώργος Κιαγιαδάκης Βιόλα: Στέφανος Συμεωνίδης Βιολοντσέλο: Κώστας Σπυριδάκης Basso Continuo: Αργυρώ Σταυρίδη – Νίκος Κοκκίνης

Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου Διεύθυνση: Γιάννης Κιαγιαδάκης

3η εκδήλωση Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 ΩΡΑ:19.30

Η Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάζει:

  • Λειτουργία Gloria σε Re μείζονα του Antonio Vivaldi
  • Τα 6 νυχτερινά του Wolfgang Amadeous Mozart

Σολίστ: Σύλβια Στρούθου Πιάνο: Έλενα Περυσινάκη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λένα Χατζηγεωργίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΩΡΑ 8.00 μ.μ. O Μέγας Πανηγυρικός Eσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη. Τους ύμνους θα ψάλλη ο χορός των ψαλτών «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΛΑΪΤΗ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΩΡΑ 7.00 π.μ. Ο Όρθρος, η ευλόγησις των άρτων και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΒΕΡΝΙΔΑΚΗ Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Τους ύμνους θα ψάλλη η Εκκλησιαστική χορωδία του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Λιμένος Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ.

ΩΡΑ 8.00 μ.μ. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΞΕΝΑΚΗ Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Τους ύμνους θα ψάλλη η χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών

Νομού Ηρακλείου « ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΚΡΗΤΗΣ» υπό την Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτονοταρίου και Πρωτοψάλτου ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

«Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ»

ΩΡΑ 7.00 π.μ. Ο Όρθρος, η ευλόγησις των άρτων και εν συνεχεία και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΑΚΗ Ιεροκήρυκος της Ι.Α.Κ. Στη Θεία Λειτουργία θα ψάλλη η χορωδία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ μέλη τονισμένα μουσικά από τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ(1948-1969)

Λόγω εργασιών Συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, οι ιερές ακολουθίες για το εορτάζον Αριστερόν Κλίτος των Αγ. Αναργύρων θα τελεστούν στο Β.Α. Παρεκλήσιον του Αγ.Πέτρου των Δομινικανών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΩΡΑ 8.00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

ΩΡΑ 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News