30 φωτορεπόρτερ «μιλούν» για το προσφυγικό

Πολιτισμός
30 φωτορεπόρτερ «μιλούν» για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστικές φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε στα Χανιά

«Είναι τρύπα στη γεωγραφία μέσα μας. Έχω πάει σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, ήξερα πάντα ότι θα γυρίσω στη χώρα μου. Αυτό που φωτογράφισα στη χώρα μου δεν είχε αρχή, μέση, τέλος» αυτά είναι τα συγκλονιστικά λόγια του Μάριου Λώλου, φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.

Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος είναι ένας από τους εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου που όχι απλά αποτύπωσαν με το φακό τους το προσφυγικό, αλλά το βίωσαν και στιγματίστηκαν από μια πληγή που παραμένει ανοιχτή.

«Στην Ειδομένη όταν άδειασαν τα camp που είχα μείνει ενάμιση μήνα εκεί και ήξερα ποιος έμενε σε κάθε σκηνή… άκουγα τις φωνές τους. Φύσαγε ένας δαιμονισμένος αέρας, είχαν εξαφανιστεί κι άκουγα τις φωνές τους. Ξέροντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα βολοδέρνουν πλέον σε camp» συνεχίζει ο ίδιος.

Διακόσιες από συνολικά 6.000 φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων περιλαμβάνει το λεύκωμα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ για το προσφυγικό. Τριάντα πιο αντιπροσωπευτικές παρουσιάζονται σε έκθεση στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στα Χανιά στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ.

«Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017. Είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει τη δουλειά των Ελλήνων φωτογράφων πάνω στο προσφυγικό και με αφορμή αυτό να μιλήσει για το προσφυγικό και να αντιτάξει μια διαφορετική αφήγηση απ’ αυτές που κυκλοφορούν στα μεγάλα ΜΜΕ» αναφέρει η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Project Manager του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

«Αυτή η έκθεση έχει σκοπό να δείξει τη ματιά τη δικιά μας σε σχέση με το προσφυγικό. Θεωρώ ότι και οι 30 συνάδελφοι αλλά και το πλείστον του κλάδου μας, το προσφυγικό το είδε με μια τρομερή ευαισθησία, δεν το δραματοποιήσαμε πέραν του δράματος που είχε. Γιατί στην Ειδομένη οι πρόσφυγες φτάσανε και νερό δεν ήπιαν. Φτάσαν στα σύνορα και τα σύνορα κλείσαν» τονίζει ο κ. Λώλος από την πλευρά του.

Το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ανθρώπινης διάστασης του προσφυγικού που οδήγησε σε ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Οι φωτορεπόρτερ έγιναν η φωνή των προσφύγων και των μεταναστών και οι εισροές απέκτησαν πρόσωπο και ψυχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News