Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 77 χρόνια μετά, τιμήθηκαν οι ήρωες του σαμποτάζ

Πολιτισμός
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 77 χρόνια μετά, τιμήθηκαν οι ήρωες του σαμποτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα η επέτειος του θρυλικού σαμποτάζ εναντίον των κατακτητών

Με συγκίνηση τιμήθηκε και φέτος η επέτειος από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Πρόκειται για το θρυλικό σαμποτάζ εναντίον των Ναζί, το οποίο είχε λάβει χώρα τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου του 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Λίγο μετά τις 12 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, στη μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο σαμποτάζ, καθώς και η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία «SAS και Black Watch» που βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, εκπρόσωποι κομμάτων και εφέδρων αξιωματικών.

Ενώ, αναφορά στο ιστορικό του σαμποτάζ έκανε η φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Το χρονικό του σαμποτάζ

Για το χρονικό του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο ιστορικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Καλογεράκης γράφει, μεταξύ άλλων: «Επικεφαλής του σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ. Στο σαμποτάζ συμμετείχαν, ακόμη, ο Βρετανός λοχαγός κόμης Τζέλικο, ο Γάλλος λοχίας Μουό, οι Γάλλοι δεκανείς Σιμπάρ και Πιέρ Λεοστίκ και ο συμπατριώτης μας έφεδρος ανθυπολοχαγός Κωστής Πετράκης.

Όλοι οι σαμποτέρ ανήκαν στην Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία SAS (Special Air Service). Η επιχείρηση έγινε γρήγορα. Οι σαμποτέρ εισήλθαν όλοι στο αεροδρόμιο κρατώντας καθένας τους ένα σάκο με εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες. Απόθεσαν τις βόμβες πάνω από το αριστερό φτερό κάθε αεροπλάνου που βρέθηκε μπροστά τους. Αυτό έγινε σκόπιμα για να μην μπορέσει ο εχθρός να επισκευάσει τα κατεστραμμένα αεροπλάνα. Ρύθμισαν τις βόμβες να εκραγούν μετά από δύο ώρες και αποχώρησαν. Το σαμποτάζ είχε επιτυχία.

Οι σαμποτέρ στράφηκαν προς το Νότο. Τα νότια παράλια της Κρήτης αποτελούσαν τα χρόνια της Κατοχής την πύλη σύνδεσης του νησιού μας με τη Μέση Ανατολή. Την πορεία τους βοήθησαν αρκετοί Κρητικοί, όπως ο Εμμανουήλ Ιωσήφ Σταυρακάκης ή Σηφομανόλης από το χωριό Καρκαδιώτισσα, ο Ιωάννης Αντωνογιανάκης ή Μυρογιάννης και ο Γιάννης Λαμπράκης ή “Θεός” από το χωριό Κρότος, ο Ανωγειανός ανθυπομοίραρχος Βασίλης Δραμουντάνης ή Κοζωνοβασίλης και αρκετοί άλλοι πατριώτες.

Δυστυχώς όμως η ομάδα των σαμποτέρ προδόθηκε στη θέση “Κολυβά” κοντά στο χωριό Βασιλικά Ανώγεια και ακολούθησε συμπλοκή με τα γερμανικά στρατεύματα. Σκοτώθηκε ο Γάλλος δεκανέας Πιέρ Λεοστίκ. Ο επικεφαλής ταγματάρχης Μπερζέ μαζί με τους άντρες του Μουό και Σιμπάρ πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο λόρδος Τζέλικο και ο Κωστής Πετράκης την ώρα της συμπλοκής είχαν μεταβεί στο χωριό Κρότος για να μάθουν νέα της άφιξης του πλωτού που θα τους έπαιρνε στη Μέση Ανατολή και έτσι δε συνελήφθησαν.

Τα σαμποτάζ που οργάνωσε το συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής τον Ιούνιο του 1942 ήταν από τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα σε ολόκληρη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Αυτό του αεροδρομίου Ηρακλείου καταγράφηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε όμως και το τίμημά του. Εκτελέστηκαν 50 πατριώτες στη θέση Ξηροπόταμος Ηρακλείου, όλοι τους επιφανείς Ηρακλειώτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News