Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

«Κινηματογράφος και ανθρωπολογία» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019, 11:00 πμ, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Καλοκαιρινό Εργαστήριο με τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη

Ενδιαφέροντα εργαστήρια - σεμινάρια για ενήλικες και παιδιά προσφέρει, με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για το καλοκαίρι του 2019.

Πρώτο σεμινάριο

ETHNO-CINE: Κινηματογράφος και Ανθρωπολογία με τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη

Σε συνεργασία με το Fårö Creative Learning

Διάρκεια προγράμματος: 8-9 Ιουνίου

Ώρες: 11:00΄-14:00΄

Κόστος: 60 ευρώ / 50 ευρώ για φοιτητές και ανέργους

Απευθύνεται σε ενήλικες

Σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης Fårö Creative Learning και με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest  πραγματοποιούμε το σεμινάριο «Ethno-Cine: Οπτική Ανθρωπολογία & Κινηματογράφος». Σε δύο τρίωρες συναντήσεις, το σεμινάριο αυτό θα μας ανοίξει την πόρτα στο θαυμαστό κόσμο του οπτικού πολιτισμού και της εθνογραφίας μέσα από την προβολή ταινιών και ενεργές συζητήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του εθνογραφικού κινηματογράφου, θα δούμε πώς η τεχνολογία επηρέασε την εξέλιξη της οπτικής ανθρωπολογίας και θα λάβουμε μια γενική επιμόρφωση στις έννοιες της οπτικής κοινωνιολογίας και γενικότερα στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στις κοινωνικές επιστήμες. Θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στην ιστορία του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και των εθνογραφικών ταινιών σε συνδυασμό με το τεχνολογικό, επιστημολογικό και αισθητικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίστηκαν, ώστε να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για την ιστορική πορεία αλλά και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κλάδου της οπτικής ανθρωπολογίας. Η προβολή και η συζήτηση ταινιών θα έχει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη τη διαδικασία του σεμιναρίου.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης, είναι απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης (Γαλλία, πανεπιστήμιο Rouen) και στην Οπτική Ανθρωπολογία (Αγγλία, Goldsmiths College) και διδάκτορας της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο διατριβής «Πολιτισμός, Ντοκιμαντέρ και Κινηματογραφικό Φεστιβάλ». Στα ιδιαίτερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, η οπτική ανθρωπολογία και ο εθνογραφικός κινηματογράφος.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών-Ethnofest και διετέλεσε διευθυντής του έως το 2016. Μέχρι το 2015 ήταν μέλος της ομάδας προγραμματισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών-Νύχτες Πρεμιέρας, συνεργάτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, της ηλεκτρονικής σελίδας cinema.gr και εισηγητής του προγράμματος για τα σχολεία «Πρώτη ώρα Σινεμά». Σήμερα είναι διευθυντής στη Διεύθυνση και Προώθηση (Hellas Film) στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια