Η μοναδική έκθεση "SITE" του Κρις Γιανάκου εγκαινιάζεται στα Χανιά

Πολιτισμός
Η μοναδική έκθεση "SITE" του Κρις Γιανάκου εγκαινιάζεται στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση
Δευτέρα,10 Ιουν 2019, 20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Συμπεριλαμβάνονται 70 έργα τα οποία θα εκθέτονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κρις Γιανάκος έρχεται στα Χανιά για να μας αφήσει να απολαύσουμε τα έργα του μέσα από τη νέα εικαστική παραγωγής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Πρόκειται για μία έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως 10 Σεπτεμβρίου. Τίτλος της παραγωγής είναι “SITE”.

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Μαυρουδή

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Σάββατο 10.00-14.00 πρωί και 19.00- 22.00 βράδυ

Η έκθεση “SITE” περιλαμβάνει περίπου 70 έργα: τεκμηρίωση 40 χρόνων γλυπτών μεγάλης κλίμακας, προσχέδια έργων, τροποποιημένες φωτογραφίες, γλυπτά και εκτυπώσεις. Παρουσιάζονται δύο νέες εγκαταστάσεις κατόπιν παραγγελίας της Πινακοθήκης οι οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της έκθεσης, τα έργα «Gridlock IV» και «Broken Pentagon». Η έκθεση “SITE” συνοδεύεται από έναν εικονογραφημένο κατάλογο 80 σελίδων.

Στην έκθεση ο Κρις Γιανάκος καλεί τον θεατή να εισέλθει στον κόσμο του, ένα κόσμο συνεχούς μελέτης παρεμβάσεων, εντός του οποίου είτε συνδυάζει υλικά σε έναν συγκεκριμένο τόπο είτε ερευνά τη βασική τυπική δομή αρχαίων τόπων -της γεωμετρίας και της θεμελίωσής τους σε μαθηματικούς υπολογισμούς. Όταν ο Γιανάκος μελετά έναν χώρο, παρατηρεί το περιβάλλον και τα φυσικά του στοιχεία, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο ενός τόπου -την ιστορία του και την ταυτότητά του, στα πλαίσια της τοποειδικής τέχνης.

Ο Γιανάκος (ο οποίος γεννήθηκε το 1934, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στα Χανιά) ανήκει στο μετα-μινιμαλιστικό κίνημα και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 50 γλυπτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις.

Ο Γιανάκος εκπροσωπείται σε σημαντικές συλλογές παγκοσμίως, όπως οι εξής: Moderna Museet (Στοκχόλμη), Fogg Art Museum/Harvard University (Κέιμπριτζ, MA), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Ελλάδα), Watkita Museum of Art (Τόκυο), Brooklyn Museum και Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News