Καλοκαιρινά Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες στο ΙΜΚ

Πολιτισμός
Καλοκαιρινά Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες στο ΙΜΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ) για το καλοκαίρι του 2019.

Τα σεμινάρια είναι τα ακόλουθα:

  • Για οικογένειες

Κίνηση μέσα και έξω από την αγκαλιά, για βρέφη και γονείς με τη Δήμητρα Δασκαλάκη

Ήρθε η ώρα που το παιδί ξεκινά να κάνει τα πρώτα του βήματα, να εξερευνεί και να περιεργάζεται το χώρο και το περιβάλλον γύρω του. Το παιδί και οι γονείς ανακαλύπτουν μαζί ξανά τον κόσμο, στο σημαντικό αυτό στάδιο ανάπτυξης, στο εργαστήριο συναισθημάτων. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει στα νήπια ερεθίσματα με ιδιαίτερα παιχνίδια κίνησης στα οποία οι γονείς θα έχουν ενεργό ρόλο. Θα δημιουργήσουμε διαδρομές, εικόνες, χρωματικές αντιθέσεις, ρυθμούς και άλλα πολλά. Τα παιδιά θα κινηθούν στο χώρο, μέσα και έξω από την αγκαλιά του γονέα, θα τρέξουν, θα κυλιστούν και θα κάνουν άλματα. Το παιδί μέσω της κίνησης και της σχέσης του με τα αντικείμενα και το περιβάλλον θα αναπτύξει την κινητικότητα και τη φαντασία του και θα εξελίξει την αλληλεπίδρασή του με το γονέα αλλά και τα άλλα παιδιά. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις κύκλους με ιδιαίτερη θεματική, πολλή κίνηση και αμέτρητες αγκαλιές.

Η Δήμητρα Δασκαλάκη είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε χορό στην Σκωτία, στην ακαδημία The Scottish School of Contemporary Dance, κατακτώντας πτυχίο Bachelor Honours in Dance με Άριστα το 2014 και πτυχίο διδασκαλίας κλασικού χορού από την Royal Academy of Dance το 2016. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε με χορογράφους και ομάδες χορού, όπως: Errol White, Ross Cooper, Theo Clinkard, John Henney, Romain Guion, Scottish Dance Theatre, National Dance Company of Wales, Edge Dance Company, Verve Dance Company and Chameleon Dance Company.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διδάξει κίνηση και σύγχρονο χορό στην ομάδα χορού Smallpettitklein Dance Company. Στην Ελλάδα διδάσκει μπαλέτο, σύγχρονο και μοντέρνο χορό σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών και ενήλικες, καθώς συμμετέχει και σε παραστάσεις χοροθεάτρου, σωματικού θεάτρου και φεστιβάλ.

Διάρκεια Προγράμματος: Σάββατο 13 | 20 | 27 Ιουλίου

Ώρες: 11:00΄-12:30΄

Ηλικίες: 12 μηνών έως 3,5 ετών

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

  • Για παιδιά

Ανακαλύπτοντας την Επιστήμη μέσα από εμπειρίες Τέχνης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τον Μάνο Ορφανάκη

Χωράνε οι φυσικές επιστήμες στο Ιστορικό Μουσείο; Η Αστρονομία, η Φυσική και η Χημεία; Τι σχέση μπορεί να έχει μια μεταβυζαντινή εικόνα από τη Συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη ή το γραφείο του Νίκου Καζαντζάκη με την Αστρονομία και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος; Πώς συνδέεται η συλλογή για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Φυσική και τη Χημεία και τι πειράματα μπορείς να κάνεις παρατηρώντας τα κανόνια του βενετσιάνικου Χάνδακα; Πώς, κατασκευάζοντας παιχνίδια που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαθαίνεις για το Περιβάλλον και καταλήγεις σε μια καμπάνα που κοσμούσε κάπου-κάποτε ένα χωριό της Κρήτης; Αν σου αρέσει η Φυσική, η Χημεία και η Αστρονομία, αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με υλικά και τεχνικές, να ανακαλύπτεις τον κόσμο, να κατασκευάζεις παιχνίδια και ταυτόχρονα να ανακαλύπτεις την Ιστορία και την Τέχνη του τόπου σου, τότε σίγουρα πρέπει να συμμετέχεις στην Εβδομάδα Επιστήμης του Ι.Μ.Κ.

Ο Μάνος Ορφανάκης είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την εκλαΐκευση της επιστήμης και είναι συνιδρυτής του ιστότοπου Science Behind, η Επιστήμη πίσω από την Καθημερινότητα (https://sciencebehind.gr). Έχει διοργανώσει Science Show στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις όπως η Βραδιά του Ερευνητή, το Athens Science Festival και το Mind the Lab και ασχολείται ενεργά με το Project Management, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και των θετικών επιστημών.

Διάρκεια Προγράμματος: 15-19 Ιουλίου

Ώρες: 10:00΄-14:00΄

Ηλικίες: 10-13 ετών

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

  • Ξεκινώντας από το Ιστορικό Μουσείο, γνωρίζω και βιώνω την ιστορία της πόλης μου Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Περιήγησης με τη Φανή Καμπάνη

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα, για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιήσουμε περιηγήσεις πολιτισμού με αφορμή τα εκθέματα και τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Καθημερινά, με αφορμή ένα έκθεμα ή μια Συλλογή του Μουσείου, θα πραγματοποιείται επίσκεψη σε άλλα σημεία ειδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μέσα από αυτή τη βιωματική δράση με την τέχνη, την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική, επιδιώνεται η συνειδητοποίηση πως οι χώροι πολιτισμού της πόλης μας συνδέονται και συμπληρώνουν το παζλ της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην ιστορική γραμμή του χρόνου, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και το ιστορικό βάθος της πόλης μας. Στην ολοκλήρωση κάθε ενότητας, καθημερινά, θα πραγματοποιείται εικαστική δραστηριότητα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εβδομάδας και τα μνημεία επίσκεψης, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου (www.historical-museum.gr).

Προσφέρονται υλικά για κατασκευές και δωρεάν είσοδος σε όλους τους χώρους επίσκεψης. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η Φανή Καμπάνη, υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ-Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος.

Διάρκεια Προγράμματος: 29 Ιουλίου-2 Αυγούστου

Ώρες: 10:00΄-14:00΄

Ηλικίες: 10-13 ετών

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

  • Για ενήλικες Εργαστήριο θεάτρου για ενήλικες. Θεατρικές διαδρομές στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τη Σοφία Δερμιτζάκη

Τα τελευταία χρόνια το θέατρο, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πιο σημαντικό και άμεσο ρόλο στην κοινωνία, ξεπερνάει τα σύνορα μιας αίθουσας θεάτρου και συναντιέται με το κοινό του και τους λειτουργούς του σε δημόσιους χώρους, αντλώντας υλικό από αυτούς. Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικοποίησης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, συνεχίζοντας την εξωστρεφή του δράση, οργανώνει θεατρικό εργαστήρι για ενηλίκους (ηθοποιούς, ερασιτέχνες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα λάτρεις της θεατρικής πράξης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Μουσείου και θα αντλήσει το υλικό του από τις εκθέσεις του. Στόχος του εργαστηρίου, είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μέσα από σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Μια διαδρομή στο Μουσείο, μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή στον χαρακτήρα της εκάστοτε εποχής, που διαμορφώνει πάντα τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης κοινωνίας, τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρεισφρήσουν, όχι μόνο κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά, στα γεγονότα, αλλά συναισθηματικά, σωματικά, βιωματικά. Θα ανακαλέσουν μνήμες της ιστορίας τους, που μπορεί να βρίσκονται καλά κρυμμένες στα βάθη των χρόνων, αλλά ο καθένας από εμάς τις έχει χαραγμένες μέσα του. Οι 17 αιώνες τοπικής Ιστορίας αποτελούν έμπνευση και οι συλλογές του Ι.Μ.Κ. ζωντανεύουν. Στο τέλος του εργαστηρίου, θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, μέσα στο Μουσείο.

Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών με άριστα και του University of Surrey, στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας. Tην περίοδο 2002-2005 συμμετείχε στα σεμινάρια υποκριτικής με τη Μεθόδο του Actors’ Studio, με τον Α. Μανωλικάκη. Στο θέατρο εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτις σε πάμπολλες παραστάσεις όπως: «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κ. Σωτηρίου, «Áíôéãüíç» του Σοφοκλή, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου, «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της Σάρλοτ Κήτλυ, «Τρεις Αδελφές» του Α. Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ κ.α. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στο Θεατρικό Αναλόγιο και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Αέναη Κυπαρισσία» σκην. Ζ. Χαϊτίδη, «Ώμος προς ενοικίαση» σκην. Δ. Εμμανουηλίδη, «Ναι κλαίω» σκην. Ν. Τραχανά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΕ.Σ.Η. και της θεατρικής ομάδας Stravaganti NUOVI.

Διάρκεια προγράμματος: 26-27-28 Ιουνίου & 1-5 Ιουλίου

Ώρες: 10:00΄-14:00΄

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

  • ETHNO-CINE: Κινηματογράφος και Ανθρωπολογία με τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, σε συνεργασία με το Fårö Creative Learning

Σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης Fårö Creative Learning και με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest  πραγματοποιούμε το σεμινάριο «Ethno-Cine: Οπτική Ανθρωπολογία & Κινηματογράφος». Σε δύο τρίωρες συναντήσεις, το σεμινάριο αυτό θα μας ανοίξει την πόρτα στο θαυμαστό κόσμο του οπτικού πολιτισμού και της εθνογραφίας μέσα από την προβολή ταινιών και ενεργές συζητήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα ακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του εθνογραφικού κινηματογράφου, θα δούμε πώς η τεχνολογία επηρέασε την εξέλιξη της οπτικής ανθρωπολογίας και θα λάβουμε μια γενική επιμόρφωση στις έννοιες της οπτικής κοινωνιολογίας και γενικότερα στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στις κοινωνικές επιστήμες. Θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στην ιστορία του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και των εθνογραφικών ταινιών σε συνδυασμό με το τεχνολογικό, επιστημολογικό και αισθητικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίστηκαν, ώστε να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για την ιστορική πορεία αλλά και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κλάδου της οπτικής ανθρωπολογίας. Η προβολή και η συζήτηση ταινιών θα έχει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη τη διαδικασία του σεμιναρίου.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης, είναι απόφοιτος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης (Γαλλία, πανεπιστήμιο Rouen) και στην Οπτική Ανθρωπολογία (Αγγλία, Goldsmiths College) και διδάκτορας της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο διατριβής «Πολιτισμός, Ντοκιμαντέρ και Κινηματογραφικό Φεστιβάλ». Στα ιδιαίτερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, η οπτική ανθρωπολογία και ο εθνογραφικός κινηματογράφος.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών-Ethnofest και διετέλεσε διευθυντής του έως το 2016. Μέχρι το 2015 ήταν μέλος της ομάδας προγραμματισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών-Νύχτες Πρεμιέρας, συνεργάτης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, της ηλεκτρονικής σελίδας cinema.gr και εισηγητής του προγράμματος για τα σχολεία «Πρώτη ώρα Σινεμά». Σήμερα είναι διευθυντής στη Διεύθυνση και Προώθηση (Hellas Film) στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Διάρκεια προγράμματος: 8-9 Ιουνίου

Ώρες: 11:00΄-14:00΄

Κόστος: 60 ευρώ

Σχεδιασμός εργαστηρίων-Υπεύθυνη δράσης: Φανή Καμπάνη, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ι.Μ.Κ.

Πρακτικές Πληροφορίες:

Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2810-283219

καθημερινά 9:00΄-17:00΄ | www.historical-museum.gr

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: Έκπτωση 20%

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News