Πολιτισμός

Οι μοναδικές εκδηλώσεις του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε για το 2019 το θέμα «Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εδώ και πολλά χρόνια καθιέρωσε την 18η Μαΐου για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Για το έτος 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει ως κεντρικό άξονα το θέμα «Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό, το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» οργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, η κ. Νίκη Δεληκανάκη, εκπαιδευτικός, παρουσίασε στους μαθητές της Γ’ Δημοτικού, την εκπαιδευτική διαδραστική εφαρμογή «Αισθήσεων περιπλάνηση στα μονοπάτια της Κνωσού». Μέσα από τη γοητεία που ασκούν οι νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα, η κ. Δεληκανάκη, συγγραφέας και δημιουργός του CD, πραγματοποίησε με τα παιδιά μια εικονική επίσκεψη στο ανάκτορο της Κνωσού και στα αισθητικά επιτεύγματα του Μινωικού Πολιτισμού. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Το Σάββατο 18 Μαΐου η κ. Λουίζα Καραπιδάκη, απόφοιτος του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου και επιμελήτρια της έκθεσης «Η ματιά του συλλέκτη», πρόσφερε μια συναρπαστική ανοικτή ξενάγηση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Απευθυνόμενη σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και αποφοίτους του σχολείου, η κ. Καραπιδάκη εξήγησε την ιστορία της συλλογής Φέλιου, τη φιλοσοφία της επιλογής έργων, καθώς και της οργάνωσης της έκθεσης, και έστρεψε το ενδιαφέρον του κοινού σε σημαντικά και χαρακτηριστικά εκθέματα της έκθεσης.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, το Νηπιαγωγείο του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» πραγματοποίησε εκδρομή στο νέο Μουσείο Ελεύθερνας του Νομού Ρεθύμνου. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο και να θαυμάσουν όχι μόνο την υπέροχη οργάνωση των συλλογών του, αλλά και τη λειτουργία του κτιρίου μέσα στη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Σχόλια