Μνήμες από τη Μάχη του Κοψά

Πολιτισμός
Μνήμες από τη Μάχη του Κοψά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση τιμής για τους ήρωες που πολέμησαν στον λόφο της Ανώπολης τον Μάιο του 1941

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα διοργανώνει, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την ηρωική Μάχη του Κοψά, ο Δήμος Χερσονήσου, σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη, στο ύψωμα του Κοψά.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

* Στις 7 το πρωί, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

* Στις 10 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων και απαγγελία του Εθνικού Ύμνου.

* Στις 10:20 το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

* Θα ακολουθήσει στις 10:35 το πρωί ομιλία από τη φιλόλογο Βασιλική Αλεξάκη, με θέμα “Η ιστορική Μάχη του Κοψά”.

Η Μάχη

Η Μάχη του Κοψά αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Αποτελεί πράξη ηρωισμού, γενναιότητας και αυταπάρνησης, με πρωταγωνιστές απλούς πολίτες από τις Γούβες, την Ανώπολη, την Ελιά, την Επισκοπή, τις Ποταμιές, τη Χερσόνησο και άλλα μέρη της Κρήτης, Έλληνες στρατιώτες και, φυσικά, τον αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Θεόδωρο Καλλίνο, που καταγόταν από την Τσαριτσάνη της επαρχίας Ελασσόνας του νομού Λάρισας.

Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του δήμου Χερσονήσου είναι μια βραχώδης περιοχή με ανεμπόδιστη θέα, με γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που της προσδίδουν ιδανική στρατηγική θέση.

Ως τέτοια χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να οχυρωθεί κατά την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης τον Μάιο του 1941 μια μονάδα του Ελληνικού Στρατού και από εκεί να χτυπήσει τους επιτιθέμενους Γερμανούς.

Συγκεκριμένα, η περιοχή επόπτευε τις ανατολικές ζώνες ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα του Ηρακλείου. Επόπτευε την κίνηση των αλεξιπτωτιστών, που μετά την προσεδάφισή τους κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο και την πόλη του Ηρακλείου. Από τον λόφο του Κοψά ο ελληνικός στρατός χτύπησε και παρακώλυσε τους Γερμανούς, οι οποίοι όδευαν προς το Ηράκλειο.

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο της εποχής και στο κτίσμα σώζονται στοιχεία του. Η καμπάνα του ναού, που βρίσκεται στην ίδια θέση, αποτελεί τμήμα γερμανικής βόμβας που έπεσε στην περιοχή.

Επίσης, πάνω στον λόφο του Κοψά αποκρούστηκε με επιτυχία η γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να τον καταλάβει. Η γερμανική μονάδα είχε σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της, ανθυπολοχαγού Boris Lindenberg (Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, έρευνα για τη “Μάχη του Κοψά”).

Σημειώνεται ότι σκοτώθηκαν 21 Γερμανοί στρατιώτες και συνελήφθησαν 8 Γερμανοί αιχμάλωτοι, τους οποίους παρέδωσαν στη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής στα Πεζά Ηρακλείου. Ο πιο σημαντικός αξιωματικός των γερμανικών δυνάμεων θάφτηκε στην Επισκοπή.

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

Μάχες μεγάλης σημασίας

Γενικότερα, στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου διαδραματίστηκαν μεγάλης σημασίας μάχες, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, μεταξύ των επιτιθέμενων Γερμανών και των αμυνόμενων δυνάμεων που απαρτίζονταν από: α) τον Ελληνικό Στρατό, β) τη Χωροφυλακή, γ) τους πολίτες και δ) τις συμμαχικές δυνάμεις.

Κατά τη Μάχη του Κοψά στρατιώτες και πολίτες συντεταγμένα υπερασπίστηκαν και κράτησαν ελεύθερη την περιοχή, έχοντας επιφέρει σημαντικές φθορές στους Γερμανούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News