Ελάτε να μάθετε... «Τι συμβαίνει στην ποίηση;»

Πολιτισμός
Ελάτε να μάθετε... «Τι συμβαίνει στην ποίηση;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία
Παρασκευή,17 Μαΐ 2019, 17:00
Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Μία ομιλία του Αλέξη Καλοκαιρινού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ο καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξης Καλοκαιρινός, και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα βρεθεί στο Ηράκλειο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια ομιλία.

Το θέμα της ομιλίας είναι «Τι συμβαίνει στην ποίηση;» και θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον κύκλο σεμιναρίων «Τέχνες και Άνθρωπος», στην αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 , ώρα 17:00 -18:45.

Τον κύκλο σεμιναρίων οργανώνει το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου (Medical Humanities). Τα σεμινάρια βασίζονται στη διαθεματική σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς).

Περίληψη της ομιλίας

«Τι είναι η ποίηση; Θα προσεγγίσουμε το ερώτημα από τη σκοπιά μιας βιολογικά ενήμερης θεωρίας της γλώσσας. Η ποίηση είναι μια αρχέγονη γλωσσική δραστηριότητα του ανθρώπου, κάτι που «γίνεται με τη γλώσσα». Η γλώσσα χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος και συμβάλλει δραστικά στη συγκρότηση μιας νόησης και μιας κοινωνικότητας που είναι ιδιαίτερες μέσα στο ζωικό βασίλειο.

Τι κάνουμε όταν δημιουργούμε ποίηση; Τι κάνουμε όταν προσλαμβάνουμε την ποίηση; Στη σύγχρονη εποχή τα ερωτήματα παίρνουν πρωτίστως τη μορφή: Τι κάνουμε όταν γράφουμε ποίηση; Τι κάνουμε όταν διαβάζουμε ποίηση; Και όλα τους συνοψίζονται έτσι: Τι μας συμβαίνει όταν δινόμαστε στην ποίηση;

Στο μάθημα αυτό θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε τα πλαίσια μέσα στα οποία τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν μ’ ένα τρόπο που συμβάλλει στην κάλυψη της ανάγκης μας να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συνθήκη, αναγνωρίζοντας πάντως ότι και αυτή η αναζήτηση έχει όρια και ότι τα όριά της είναι ίσως εκείνα που μας δείχνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, δηλαδή μας επιστρέφουν στο ανθρώπινο είναι.».

Η συμμετοχή στο μάθημα δεν προϋποθέτει ειδικές γνώσεις, αλλά μόνο περιέργεια και ενδιαφέρον για ερωτήματα όπως αυτά.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News