Πολιτισμός

Έκθεση

Αρχαιολογικό μουσείο: Εγκαίνια της έκθεσης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ - Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη»

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019, 6:30 πμ, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προχωράει  στα εγκαίνια της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης "ΔΑΙΔΑΛΟΣ. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη", την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της επινοητικότητας σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., περίοδο ακμής του μινωικού πολιτισμού.

Μέσα από το μύθο του ευρηματικού τεχνίτη Δαίδαλου και τις επινοήσεις που αποδίδονται σε αυτόν, παρουσιάζονται σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η χρήση του κεραμεικού τροχού και η επινόηση της περιστροφικής κίνησης γενικότερα, η εξέλιξη του εργαλειακού εξοπλισμού και ιδίως του πριονιού και του τρυπανιού, η λάξευση της τοιχοδομίας, ο σχεδιασμός και η ανέγερση σύνθετων αρχιτεκτονικών κατασκευών, η χρήση του ιστιοφόρου πλοίου, η γνώση τεχνικών συναρμογής διαφορετικών υλικών, η δημιουργία της μνημειακής πλαστικής κατά τη μινωική περίοδο και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

Η περιοδική έκθεση πλαισιώνεται με βιντεοπροβολές που αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τα μυστικά της κατασκευής των πήλινων αγγείων στον τροχό, των λίθινων σκευών με τα διάφορα είδη τρυπανιών, καθώς και των ιστιοφόρων πλοίων, ενώ η αναπαράσταση μινωικών ανακτορικών χώρων αναδεικνύει σημαντικές καινοτόμες επιλογές από τους Μινωίτες αρχιτέκτονες.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, με είσοδο από την οδό Δουκός Μποφώρ. Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Α.Μ.Η. στις 18:30. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο της περιοδικής έκθεσης. Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019 - 1 Μαρτίου 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια