default-image

Ο Άγιος Μεγαλομάρτης Μηνάς και το μεγάλο θαύμα

Πολιτισμός
Ο Άγιος Μεγαλομάρτης Μηνάς και το μεγάλο θαύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέτειος θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου ημέρα εορτής των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης (Άγιοι Μυτιλήνης), των Αγίων Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες Ναού Πεντέλης, 3η Διακαινησίμου, συμπίπτει και η Επέτειος του θαύματος του Αγίου του Μεγάλου Κάστρου, Μεγαλομάρτυρος Μηνά.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά, τιμώντας το θαύμα του Αγίου που έλαβε χώρα κατά το έτος 1826 την εποχή της Τουρκοκρατίας, θα τελέσει θεία λειτουργία.

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 6 το απόγευμα θα γίνει τέλεση εσπερινού στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενώ την Τρίτη 30 Απριλίου και ώρα 7 το πρωί θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση στο 8ο Δημοτικό σχολείο.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά για το θαύμα αυτό

Κατά το έτος 1826, την εποχή της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι ενόμισαν ότι η καταλληλότερη περίπτωση να κορεσώσει την φανατική αυτών μανία κατά των χριστιανών, ήταν η ημέρα του Πάσχα 18 Απριλίου 1826, ότε θα εύρισκον αυτούς συνηγμένους επί το αυτό εν τω ιερώ παλαιώ ναώ της Μητροπόλεως τιμωμένω επ’ όνοματι του μεγαλομάρτυρος Μηνά, και θα τους κατελάμβαναν απαρασκεύους και ανεγινώσκετο το Ευαγγέλιον, ότε μανιώδη στίφη είχον περικυκλώσει τον ιερόν ναό και ήσαν έτοιμοι να ορμήσουν και να αρχίσουν το αποτρόπαιον της σφαγής έργον.

Αλλά αίφνης παλιός της γέρων εμφανίζεται μεταξύ αυτών έφιππος, περιτρέχων τον ναόν και μετά γυμνού του ξίφους αποδιώκων αυτούς, ευθύς οι βάρβαροι περιδεείς ετράπησαν εις φυγήν.

Επί τη ευεργετική ταύτη θαυματουργία του Αγίου συσκέψεως γενομένης μεταξύ των επισκόπων Αρκαδίας Μαξίμου Σητείας Μελετίου και Πέτρας Δωροθέου, εθεσπίσθη όπως ενιαυσίως τελείται εορτή την Τρίτη της Διακαινησίμου προς δόξαν του Αγίου και Διαιώνιση του θαύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News