Πολιτισμός

Παρασκευή 3 Απριλίου του 33 μ.Χ. έγινε η σταύρωση του Χριστού

Επιστημονική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, εστιάζοντας στον σεισμό την ώρα του θανάτου του Ιησού

Πότε έγινε η Σταύρωση του Χριστού; Η ερώτηση αυτή απασχολεί εδώ και αιώνες τους επιστήμονες και ειδικά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, όταν νέα εργαλεία προστέθηκαν στη φαρέτρα των ειδικών, που με οδηγό τα Ευαγγέλια προσπαθούν να λύσουν το μεγάλο μυστήριο. Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να συνηγορήσει στην ερμηνεία της Παρασκευής 3 Απριλίου του έτους 33 μ.Χ., εστιάζοντας στον σεισμό που περιλαμβάνεται μεταξύ των γεγονότων της σταύρωσης του θεανθρώπου.

Ο γεωλόγος Τζέφερσον Ουίλιαμς από το Supersonic Geophysical μαζί με συναδέλφους του από το γερμανικό Research Center for Geosciences μελέτησαν δείγματα του εδάφους από την παραλία Ein Gedi Spa, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα, και κατέληξαν σε αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα. Η έρευνα για το πότε ακριβώς πέθανε ο Ιησούς, η οποία διεξήχθη από το International Geology Review, εξέτασε τη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απέχει περίπου 20 χλμ. από την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο κεφάλαιο 27, καθώς ο Ιησούς ξεψυχούσε επάνω στον σταυρό, ένας δυνατός σεισμός έπληξε την περιοχή, κάνοντας τάφους να σπάσουν και τον ουρανό να σκοτεινιάσει

Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο κεφάλαιο 27, καθώς ο Ιησούς ξεψυχούσε επάνω στον σταυρό, ένας δυνατός σεισμός έπληξε την περιοχή, κάνοντας τάφους να σπάσουν και τον ουρανό να σκοτεινιάσει. Θέλοντας να βρουν την ακριβή ημερομηνία θανάτου του Ιησού, οι ερευνητές εξέτασαν αναφορές από κείμενα, καθώς και γεωλογικά και αστρονομικά αρχεία. Ο γεωλόγος Τζέφερσον Ουίλιαμς μελέτησε, μαζί με συναδέλφους του από το γερμανικό Research Center for Geosciences, δείγματα του εδάφους από την παραλία Ein Gedi Spa, τα οποία αποδείχτηκαν πολύτιμα. Ερευνώντας τα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, διαπίστωσαν ότι είχαν συμβεί δύο σεισμοί, εκ των οποίων ο ένας είναι γνωστό ότι σημειώθηκε το 31 π.Χ., ενώ ο δεύτερος χρονολογείται μεταξύ του 26 μ.Χ. και του 36 μ.Χ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ουίλιαμς στο “Discovery”, ο τελευταίος σεισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναφέρει και το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ημέρα και η ημερομηνία της σταύρωσης του Ιησού είναι γνωστές με έναν εύλογο βαθμό ακρίβειας, ωστόσο η χρονολογία αμφισβητείται. Ωστόσο, ενώνοντας τα κομμάτια του παζλ, ο Ουίλιαμς είπε ότι τα στοιχεία που οδήγησαν στον ακριβή καθορισμό της ημερομηνίας θανάτου του Ιησού είναι:

- Και τα τέσσερα Ευαγγέλια συμφωνούν ότι η σταύρωση έγινε όταν ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο Ρωμαίος ηγεμόνας της Ιουδαίας, μεταξύ 26 και 36 μ.Χ.

- Και τα τέσσερα Ευαγγέλια συμφωνούν ότι η σταύρωση έγινε την Παρασκευή.

- Και τα τέσσερα Ευαγγέλια συμφωνούν ότι ο Ιησούς πέθανε λίγες ώρες πριν την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου, συνεπώς σούρουπο της Παρασκευής.

- Τα συνοπτικά Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, υποδεικνύουν ότι ο Ιησούς πέθανε πριν νυχτώσει, τη 14η ημέρα του μήνα Νισάν.

- Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη διαφέρει από τα “Συνοπτικά Ευαγγέλια”, καθώς υποδεικνύει ότι ο Ιησούς πέθανε πριν νυχτώσει, τη 15η ημέρα του μήνα Νισάν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το Εβραϊκό Ημερολόγιο και διάφορα αστρονομικά στοιχεία, υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία θανάτου του Ιησού είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου του 33 μ.Χ.

 

Τα κειμήλια που βρήκε η Αγία Ελένη

Πολλά κειμήλια της Σταύρωσης από εκείνα που φέρεται ότι έφερε η Αγία Ελένη στη Ρώμη από την Ιερουσαλήμ και φιλοξένησε στο ανάκτορό της βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού της Ιερουσαλήμ, ο οποίος ιδρύθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το παλάτι της μητέρας τού Μεγάλου Κωσταντίνου. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο τμήμα από το Τίμιο Ξύλο, η επιγραφή του Σταυρού και ένα καρφί της Σταύρωσης.

Επίσης, στη Santa Croce, μέσα σε περίτεχνες λειψανοθήκες στο παρεκκλήσι των κειμηλίων, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον σταυρό του «καλού ληστή», ο οποίος σταυρώθηκε μαζί με τον Ιησού. Ένα οστό από δάχτυλο θεωρείται ότι είναι εκείνο με το οποίο ο Απόστολος Θωμάς ακούμπησε τις πληγές στο σώμα του Ιησού για να πιστέψει όταν ο Χριστός εμφανίστηκε μπροστά του μετά την Ανάσταση. Επίσης, υπάρχει ένα τμήμα του στύλου πάνω στον οποίο δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Ιησούς και τεμάχια που έχουν μεταφερθεί στη Βασιλική από τον Πανάγιο Τάφο και τη φάτνη.

Σε ξεχωριστές λειψανοθήκες υπάρχουν ακόμη δύο αγκάθια από το ακάνθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Χριστού, όταν τον βασάνιζαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, και τρία τεμάχια από τον πραγματικό σταυρό πάνω στον οποίο καρφώθηκε ο Ιησούς. Στο χαμηλότερο επίπεδο του ναού, κοντά στο αρχικό του ανακτόρου της Αγίας Ελένης, βρίσκεται χώμα που λέγεται ότι έφερε η ίδια από τον μαρτυρικό λόφο του Γολγοθά.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια