Πολιτισμός

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Η παράδοση θέλει τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές εκτός από τα τσουρέκια να βάφουν και τα κόκκινα αυγά

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να βλέπουμε βαμμένα αυγά σε διάφορα χρώματα, ωστόσο η παράδοση απαιτεί να βάφονται κόκκινα.

Πρόκειται για μία παράδοση αιώνων σε ολόκληρο τον κόσμο, με επικρατέστερο χρώμα το κόκκινο, καθώς είναι το χρώμα της χαράς και της Ανάστασης, της ελπίδας και της Αναγέννησης!

Οι ερμηνείες είναι πολλές, με  την Ορθόδοξη παράδοση, να θέλει τα Πασχαλινά αυγά βαμμένα κόκκινα, καθώς το κόκκινο χρώμα, κυρίως συμβολίζει το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι το αυγό, συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως και το περίβλημα του αυγού - αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και Αναστήθηκε.

Επίσης άλλη παράδοση αναφέρει ότι μία ημέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Κύριος και ότι ακριβώς συνέβη.

Δίπλα τους εκείνη τη στιγμή υπήρχε ένας άνθρωπος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας έδειξε απορημένος και είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έτσι κι έγινε και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος.

Μία άλλη ερμηνεία που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Επίσης μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!

Σημειώνεται ότι τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

 

Το τσούγκρισμα

Ένα μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα.

Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου.

Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό.

Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

 

Όμορφα αυγά με τη μέθοδο ντεκουπάζ

Μία ωραία και διαφορετική πρόταση είναι αυτή με τη μέθοδο ντεκουπάζ, την οποία δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα foodaholics.gr και σας την προτείνουμε.

Αυτός είναι ο πιο εύκολος και με μικρότερο κόστος, τρόπος για να διακοσμήσετε αυγά και να εντυπωσιάσετε!

Το μόνο που θα χρειαστείτε για φτιάξετε αυγουλάκια, τα οποία πρέπει να είναι άσπρα, ένα ασπράδι αυγού και χαρτοπετσέτες.

 

Τι θα χρειαστούμε:

Άσπρα αυγά

1 ασπράδι αυγού

Χαρτοπετσέτες

 

Πώς μπορείτε να τα φτιάξετε

Βράζουμε τα άσπρα αυγά σε αλατισμένο νερό για 13 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στεγνώνουμε καλά.

Κόβουμε σχέδια της αρεσκείας μας από χαρτοπετσέτες με λευκό φόντο.

Αλείφουμε ελαφρώς το αυγό με ασπράδι αυγού και κολλάμε προσεκτικά τα σχέδια.

Με το δάχτυλό μας βάζουμε πάνω από τα σχέδια ασπράδι αυγού.

Αν οι χαρτοπετσέτες έχουν αρκετό πάχος αφαιρούμε 1-2 φύλλα.

Αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν όρθια για 12 ώρες.

 

 

Σχόλια