Το πλέξιμο των σταυρών με βάγια στον Άγιο Ματθαίο

Πολιτισμός
Το πλέξιμο των σταυρών με βάγια στον Άγιο Ματθαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες το Σάββατο του Λαζάρου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου

Κυριακή των Βαΐων σήμερα και οι πιστοί από νωρίς κατέκλισαν τους ιερούς Ναούς του νησιού, προκειμένου να λειτουργηθούν και να πάρουν στο σπίτι τους το γνωστό Σταυρό από βάγια και κλαδιά ελιάς, σε ανάμνηση της υποδοχής του Χριστού στην Ιερουσαλήμ

Πυρετώδεις ήταν οι προετοιμασίες το Σάββατο του Λαζάρου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου, των Σιναϊτών στο Ηράκλειο, εκείνοι που κατέχουν την τέχνη του πλεξίματος των βαγιών, έσπευσαν να βοηθήσουν.

Διευκρινίζεται ότι οι τεχνοτροπίες πλεξίματος των βαγιών είναι πολλές, άλλες απλές και άλλες πιο σύνθετες και δύσκολες.

Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία είναι αυτή που δημιουργεί το λεγόμενο ψάρι. Αυτά τα Βάγια προτιμούν και οι ιερείς για να στολίσουν τις εικόνες και τις εκκλησίες.

Την Κυριακή των Βαΐων όλη η οικογένεια, ή τουλάχιστον ένας από κάθε σπίτι, πηγαίνει στην εκκλησία για να πάρει από τα χέρια του ιερέα το σταυρό πλεγμένο περίτεχνα από φύλλα φοινίκων (Βάια) και ένα κλαδί ελιάς.

Ο σταυρός κρεμιέται πίσω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού για προστασία. Το κλαδάκι της ευλογημένης ελιάς το φυλάσσουν στο εικονοστάσι.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων μπαίνουμε και τυπικά στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού κατά τον εσπερινό τελείται η ακολουθία του Νυμφίου. Είναι ωραία όλα αυτά τα έθιμα, τα οποία τηρούνται ευλαβικά όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στις πόλεις της Κρήτης από την πλειονότητα του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Ματθαίου παραχωρήθηκε στους Σιναϊτες καλόγερους κατά την τουρκοκρατία σε αντάλλαγμα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, που μετατράπηκε σε τζαμί.

Σήμερα ο ναός φιλοξενεί συλλογή εικόνων όπου περιλαμβάνονται σημαντικά έργα της Κρητικής Σχολής, όπως «η Σταύρωση» του Γεωργίου Καστροφύλακα (1752), «Ο Άγιος Τίτος και Σκηνές του Βίου των 10 Μαρτύρων» του Ιωάννη Κορνάρου (1773) και άλλα. Στις μέρες μας ανακαινίζεται από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News