Το Πάσχα στα Ανώγεια και το έθιμο του Αρφανού - Μοναδικό video

Πολιτισμός
Το Πάσχα στα Ανώγεια και το έθιμο του Αρφανού - Μοναδικό video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα συμβαίνουν με κατάνυξη την περίοδο του Πάσχα στα Ανώγεια

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και όπως σε όλη την χώρα έτσι και στην Κρήτη αναβιώνουν όμορφα και συνάμα σπάνια έθιμα τα οποία και αξίζει να ζήσουν από κοντά τόσο οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες.

Ένα εξ αυτών λαμβάνει χώρα στα Ανώγεια και αφορά το έθιμο της καύσης του Αρφανού.

Άλλωστε η ετυμολογία της λέξης «Αρφανός» (πρόθεμα αρ - και - φανός (φαίνω, φαίνομαι) φέρεται να παραπέμπει στη φωτιά που φαίνεται από μακριά.

Πρόκειται για ένα έθιμο, η προετοιμασία του οποίου εκτυλίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο, τη στιγμή που συντελείται η Ανάσταση του Κυρίου.

Τα νεότερα μέλη κάθε ενορίας, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των μεγαλύτερων και εμπειρότερων, επιδίδονται με ζήλο, καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη συλλογή των αρφανόξυλων (εύλεκτων φυτών όπως οι ασπαλάθοι, τα αχινοπόδια, οι σπάρτοι), με την ελπίδα, τη στιγμή της Ανάστασης, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η δική τους φωτιά να είναι η μεγαλύτερη.

Είναι δε τέτοια η επιμέλεια και ο ζήλος των παιδιών, που δε διστάζουν να φυλάνε σκοπιές, τις λεγόμενες «ξομονές», στο χώρο που φυλάσσονται τα αρφανόξυλα, για την αποφυγή τυχόν κλοπής από μέλη των «αντίπαλων» ενοριών με την ώρα να περνά, με κουβέντες και τσιμπούσια!

Το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό! Τη στιγμή που ψάλλετε το «Χριστός Ανέστη» 5 φωτιές, ανάβουν ταυτόχρονα στις 5 ενορίες του χωριού προσδίδοντας μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια στην ήδη μεγαλειώδη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου!

Η μεγαλύτερη φωτιά κερδίζει!

Το συγκεκριμένο έθιμο χάνεται στα βάθη της ιστορίας του χριστιανισμού, όταν μεγάλες φωτιές χρησιμοποιούνταν - ελλείψει άλλων πρόσφορων μέσων μετάδοσης μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις - ως μέσο για τη μετάδοση του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου.

Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Το Πάσχα στ' Ανώγεια", έχει δημιουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, σε συνεργασία με την Concept Films, σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Δασκαλάκη.

Στην ταινία, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτη του 2015, αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ένα σπάνιο έθιμο, που συνδέεται με το Άγιο Πάσχα και αναβιώνει κάθε χρόνο στ' Ανώγεια

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News