«Παίζω με τον Φρίξο»: Παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλική κακοποίηση

Πολιτισμός
«Παίζω με τον Φρίξο»: Παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλική κακοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Τρίτη,30 Απρ 2019, 19:00
Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
Ένα νέο βιβλίο - προσφορά της εκπαιδευτικής κοινότητας στους γονείς - Πώς τα παιδιά θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου στις 7 μ.μ.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Εικονογράφος-Αγιογράφος και Συγγραφέας, κα Πέγκυ Φούρκα, η οποία ως εθελόντρια χάρισε στο βιβλίο την εικόνα του ΦΡΙΞΟΥ. Στην παρουσίαση συμμετέχει η κα Πόπη Κασσωτάκη, τέως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Φρίξος ο μικρός σκαντζόχοιρος, γίνεται φίλος των παιδιών και τους δίνει αφορμές μέσα από το παιχνίδι να μάθουν για το σώμα τους και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η συγγραφική ομάδα βλέπει τον «ΦΡΙΞΟ», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ως μια απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού.

Το βιβλίο αυτό (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας) είναι ένα εγχειρίδιο Σεξουαλικής Αγωγής που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου να γνωρίσουν το σώμα τους, να το σεβαστούν και να το προστατεύσουν, να μάθουν για το δημόσιο και το ιδιωτικό χώρο, τις οικογένειες, για τα συναισθήματα και για το πως κάποια μυστικά δεν πρέπει ποτέ να μένουν μυστικά!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», ξεκίνησε εθελοντικά το 2016 από τη συγγραφική ομάδα και με την υποστήριξη της Αντιπεριφερειάρχη, κα Μ. Λιονή, του Δημάρχου κ. Γ. Μαρινάκη, του Υπευθύνου του Τμήματος Παιδείας, κ. Γ. Γεωργαλή και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Β. Χρόνη. Σήμερα υλοποιείται σε διάφορα σχολεία του Ν. Ρεθύμνου αλλά και όλης της χώρας. Στο άμεσο χρονικό διάστημα το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στα σχολεία του Νομού Ρεθύμνου. Ο Φρίξος βρήκε ανταπόκριση κι έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτό.

Για τη συγγραφική ομάδα, «Ο ΦΡΙΞΟΣ» αποτελεί τη ψυχή του εκπαιδευτικού που έχει υπομονή, επιμονή, όραμα και πίστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχειρίδιο είναι υποψήφιο για το παγκόσμιο βραβείο για τη Σεξουαλική Υγεία WAS 2019: Excellence and Innovation in Sexuality Education.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News