«Πλημμύρισε» από κρητικές μελωδίες η «καρδιά» του Παρισιού

Πολιτισμός
«Πλημμύρισε» από κρητικές μελωδίες η «καρδιά» του Παρισιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενθουσίασε με την κρητική του λύρα το κοινό της Γαλλίας ο Γιώργος Καλούδης - Βίντεο με τις εξαίσιες μουσικές του

Στην “καρδιά” του Παρισιού ταξίδεψε την Κρήτη η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ελληνική εθνική επιτροπή για την UNESCO παρουσίασαν το ρεσιτάλ του Γιώργου Καλούδη με τσέλο και κρητική λύρα.

Πρόκειται το ρεσιτάλ με το οποίο άνοιξε μετά από 17 αιώνες “σιωπής” το Αρχαίο Θέατρο Απτέρας τον Αύγουστο του 2017 και παρουσιάστηκε επίσης στη Νεκρόπολη Ελεύθερνας και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Κρήτη - Αναδυόμενες πόλεις”.

Το ρεσιτάλ με τον τίτλο “Καινοτόμος παράδοση” μάγεψε όσους το παρακολούθησαν στην κεντρική αίθουσα της UNESCO στη γαλλική πρωτεύουσα, με τον τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργο Καλούδη να προσαρμόζει την τεχνική του τσέλου πάνω στην κρητική λύρα. Για μια ιδιαίτερη στιγμή έκανε λόγο η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου.

Στους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών πριν τη συναυλία τονίστηκε η σημασία της ένταξης της Σπιναλόγκας και των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ ανάμεσα στους 700 θεατές της συναυλίας υπήρχαν και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO, με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή πραγματοποιείται στο Παρίσι το ετήσιο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο Γιώργος Καλούδης μπόρεσε να συμπεριλάβει την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του. Μετά από 12 χρόνια έρευνας και μελέτης, το 2016 ηχογράφησε τις Σουίτες του Bach για σόλο τσέλο στην κλασική τετράχορδη κρητική λύρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News