Ναταλία Μελά: Πέθανε η διακεκριμένη γλύπτρια, εγγονή του Παύλου Μελά

Πολιτισμός
Ναταλία Μελά: Πέθανε η διακεκριμένη γλύπτρια, εγγονή του Παύλου Μελά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργα της είχαν φιλοξενηθεί και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη γλύπτρια Ναταλία Μελά, εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη. Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 14 Απριλίου.

Η σπουδαία γλύπτρια άφησε μεγάλο έργο πίσω της, ενώ εκθέσεις της φιλοξενήθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Να σημειωθεί ότι για πολύ καιρό έκθεσή της φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1923 και μεγάλωσε μέσα σε ένα μεγαλοαστικό περιβάλλον με ιστορικές ρίζες.

Ο πατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Μελάς και η μητέρα της ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας μαζί με το Γεώργιο Σταύρου.

Παντρεύτηκε το 1952 τον Άρη Κωνσταντινίδη με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αλεξάνδρα.

Η Ναταλία Μελά το 1942 γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, με καθηγητές τον Κώστα Δημητριάδη και τον Μιχάλη Τόμπρο. Εργάστηκε και στο εργαστήριο του Θανάση Απάρτη. Προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, καθώς και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Όμως, μετά τη δολοφονία του Κίτσου Μαλτέζου αποχώρησε.

Αποφοιτώντας, το 1948, δούλεψε για ένα διάστημα με τον καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη για τη στήλη στον τάφο του Μητροπολίτη Χρύσανθου και αργότερα για το Μνημείο Πεσόντων στο Λεόντιο της Νεμέας στην Πελοπόννησο. Κατασκευάζει και τις προτομές, του Στέφανου Δραγούμη στο Ζάππειο και του Γεωργίου Πεσμαζόγλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η επιρροή του Πικιώνη είναι εμφανής.

Μετά την αποφοίτησή της άνοιξε δικό της εργαστήριο στον τελευταίο όροφο ενός σπιτιού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και λίγο αργότερα, το 1945, στον στάβλο ενός σπιτιού στην οδό Μουρούζη. Εκεί μαζευόταν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιάννης Μόραλης. Πήρε μέρος στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός».

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποχαιρετά τη Ναταλία Μελά

Μια σημαντική φυσιογνωμία της ελληνικής γλυπτικής, η Ναταλία Μελά, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, 14 Απριλίου.

Το 1946 πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών είχε την τιμή να παρουσιάσει πρόσφατα, στη Γλυπτοθήκη του Ιστορικού Μουσείου, την περιοδική έκθεση «25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά» (14.2.2018 - 28.2.2019), την οποία επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Τσουκαλά, κόρη της γλύπτριας, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Ιδιαίτερη απήχηση και συγκίνηση είχε, για την Ε.Κ.Ι.Μ. και το κοινό, η παρουσία της ίδιας της Ναταλίας Μελά στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2018.

Η έκθεση γνώρισε δυο διαδοχικές παρατάσεις και στη διάρκειά της την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους πολλά παιδιά που μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ήρθαν σε γνωριμία με την χαρούμενη τέχνη, όπως η Ναταλία Μελά ήθελε να την επικοινωνεί και να τη μοιράζεται.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. κρατά την πολύτιμη ανάμνηση της Ναταλίας Μελά και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στην Αλεξάνδρα Τσουκαλά για τη δυνατότητα που δόθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο κοινό του να συνδεθούν με ανθρώπους και έργα που τονώνουν την ψυχή και πλουτίζουν τη ζωή μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News