Πολιτισμός

Σπιναλόγκα: Ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τη διαδρομή τεσσάρων φωτογράφων

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τους φωτογραφικούς φακούς τεσσάρων γιατρών

Τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που περπάτησαν, έζησαν και βγήκαν νικητές από τη νόσο του Χάνσεν απαθανάτισαν τέσσερις φωτογράφοι - γιατροί, οι οποίοι ταξίδεψαν σε πέντε μέρη της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η Σπιναλόγκα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν», πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Σπιναλόγκα, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Πολιτιστικού Αθλητικού Oργανισμού του Δήμου.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρει τα εξής: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο! Ακολουθώντας τη διαδρομή τεσσάρων φωτογράφων - γιατρών, που ταξίδεψαν στα Ελληνικά νησιά: Σάμο, Λέρο, Σπιναλόγκα, Χίο καθώς και στο λεπροκομείο της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα - τόπους μαρτυρικούς - που μάστιζε η λέπρα και μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό, απαθανάτισαν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που περπάτησαν, έζησαν και βγήκαν νικητές από την νόσο».

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός, οι εκδηλώσεις αυτές στηρίζουν αν μη τι άλλο, τον μεγάλο στόχο της δημοτικής αρχής, του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, που δεν είναι άλλος από την οριστική ένταξη της νήσου, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

«Ελπίζουμε» - πρόσθεσε – «ότι τόσο οι συμπολίτες, όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το νησί και να δουν την αξιόλογη αυτή έκθεση».

Να σημειώσουμε ότι τα λεπροκομεία φωτογράφισαν οι: Ευαγγελία Μεϊμέτη, Σωτήρης Πατσατζάκης, Κωνσταντίνος Καρόζης, Χαρίκλεια Λούπα.

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, τελέστηκε  αγιασμός στον Ιερό Ναό  Αγίου Παντελεήμονα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μαν. Κλώντζας, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Χάρης Αλεξάκης, ο Δ/ντης Αστυνομίας Λασιθίου κ. Παπαδάκης, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος καθώς και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Η έκθεση όπως έγινε γνωστό, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια