Η Νέλλη Καρρά διδάσκει δημιουργική διαδικασία μέσα από το Θέατρο Κωφών

Πολιτισμός
Η Νέλλη Καρρά διδάσκει δημιουργική διαδικασία μέσα από το Θέατρο Κωφών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπαίδευση
Πέμπτη,11 Απρ 2019, 20:30
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Δύο εκδηλώσεις που κανείς δεν πρέπει να χάσει

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στις 20:30, η ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος και καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής Αρχή Νέλλη Καρρά θα δώσει ομιλία στο Ρέθυμνο στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών με τίτλο «Μια προσέγγιση στη δημιουργική διαδικασία μέσα από το Θέατρο Κωφών Ελλάδος και τη Δραματική Σχολή Αρχή Νέλλης Καρρά». Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στις 17:30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί βιωματική έμπρακτη εφαρμογή της δημιουργικής διαδικασίας από την Νέλλη Καρρά για ορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Για κρατήσεις θέσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο: [email protected] ή [email protected] Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για τη Νέλλη Καρρά

Η Νέλλη Καρρά ξεκίνησε την καριέρα της με τον Paul Baker στο Dallas Theatre Center στο Τέξας. Συνέχισε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε ως σκηνοθέτης των χορικών στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι για το Roundhouse Theatre και για το Cubiculo Theatre και των χορικών στις Τρωάδες για το Skidmore College. Δίδαξε θέατρο στο Ethical - Culture School στο Riverdale.

Μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 1976 δίδαξε στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λ. Τριβιζά, στις Μορφές, στο Εθνικό Θέατρο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1982 ίδρυσε τη δική της θεατρική εταιρία Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης (το πρώτο πειραματικό θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα) και το 1993 την αναγνωρισμένη Σχολή Δραματικής Τέχνης Αρχή.

Ως σκηνοθέτης, έχει κάνει σκηνοθεσία χορικών για το Εθνικό Θέατρο και για παραστάσεις άλλων θεατρικών οργανισμών στο Ηρώδειο, την Ελευσίνα, τους Δελφούς και την Επίδαυρο. Στη δουλειά της συμπεριλαμβάνονται ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και Ορέστης του Ευριπίδη. 'Έκανε τη σκηνική κίνηση και τις χορογραφίες για την πρώτη πολυμορφική παράσταση του Tadashi Suzuki στους Δελφούς το 1978, για το Βούδα του Καζαντζάκη και για τη ροκ όπερα Sakura. Υπήρξε βοηθός χορογράφου για το μπαλέτο Τρωάδες από τη Ραλλού Μάνου. Έχει σκηνοθετήσει σύγχρονα έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Αθήνας στα ελληνικά και τα αγγλικά και την Εβραία του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο πλαίσιο των μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2003.

Ως ηθοποιός, έχει παίξει στις Τρωάδες στην Αμερική και στον Άμλετ από το Dallas Theater Center (στο ρόλο της Γερτρούδης)∙ στο The Greek Alien & Τα δηλητήρια της θάλασσας, στο χορό του Προμηθέα Δεσμώτη και στο Βούδα στην Αθήνα∙ και στην παράσταση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος Άγρια Δύση.

Διετέλεσε για τέσσερα χρόνια Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Ελλάδα υπό την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Επιπλέον, έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα έργα του Στρατή Καρρά Οι Μπουλουκτσήδες και Οι Αθλητές και οι Αθάνατες Ιστορίες στον Πόλεμο και το έργο του Δ. Κεχαΐδη Με δύναμη από την Κηφισιά.

Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με την νοηματική γλώσσα ως εργαλείο εκπαίδευσης για ακούοντες ηθοποιούς. Μέσα από αυτήν την εμπειρία δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό Θέατρο Κωφών στην Ελλάδα δουλεύοντας με κωφούς ηθοποιούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News