Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: 405 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού

Κρήτη
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: 405 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίος και πολιτεία του σπουδαίου Ελ Γκρέκο

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου του 1614 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Κρητικός ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Ο Γκρέκο, όπως είναι γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο, γεννήθηκε το 1541 στην ενετοκρατούμενη- τότε - Κρήτη. Ο Θεοτοκόπουλος προερχόταν από εύπορη οικογένεια κι έτσι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική. Το 1567 ο Γκρέκο ταξιδεύει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία. Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια, μαθητεύοντας στο πλάι των κορυφαίων αναγεννησιακών εικαστικών Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο.

Στη Βενετία ο Γκρέκο ζωγράφισε, εξάλλου, τον πίνακά του “Ο διωγμός των εμπόρων από το ναό”. Το 1570 ο ζωγράφος εγκαταλείπει τη Βενετία και μεταβαίνει στη Ρώμη για να εργαστεί. Στην Αιώνια Πόλη διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του, ωστόσο αποχώρησε και από εκεί με προορισμό αρχικά τη Μαδρίτη και στη συνέχεια το Τολέδο (1577). Εκεί ο Γκρέκο έμελλε να φτάσει στην κορύφωση του εικαστικού του έργου.

Ασχολήθηκε με τη διακόσμηση των πινάκων του Ναού του Αγίου Δομήνικου, του Ανακτόρου του Εσκοριάλ και της Μητρόπολης του Τολέδου. Κάποιοι από τους σπουδαιότερους πίνακες τους οποίους ο Γκρέκο φιλοτέχνησε στο Τολέδο είναι “Η Ανάληψη της Θεοτόκου”, “Η Αγία Τριάδα”, “Η Ανάσταση του Σωτήρος”, “Το μαρτύριο του Χριστού”, “Εσπόλιο”, “Ο Λαοκόων” και “Η Πεντηκοστή”. Το 1578 είναι μια σημαδιακή χρονιά στη ζωή του ζωγράφου, καθώς θα αποκτήσει το πρώτο - και μοναδικό - παιδί του, τον Χόρχε Μανουέλ.

Μητέρα του γιου του Γκρέκο ήταν η δόνα Χερόνιμα ντε λας Κουέβας, η οποία θα παραμείνει στο πλευρό του Θεοτοκόπουλου μέχρι το θάνατό του, χωρίς ωστόσο να παντρευτούν ποτέ. Οι μελετητές του έργου του Κρητικού ζωγράφου, μάλιστα, θεωρούν ότι η δόνα Χερόνιμα είναι η γυναικεία φιγούρα που απεικονίζεται στην “Κυρία με την ερμίνα”. Στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών, ο Γκρέκο αφήνει την τελευταία του πνοή.

Τάφηκε στο Ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο, ωστόσο για δεκαετίες ολόκληρες το όνομά του παρέμεινε στην αφάνεια. Από την ανατολή του 20ού αιώνα, ωστόσο, και μετά, το έργο του Γκρέκο άρχισε να αναγνωρίζεται ευρέως, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους ζωγράφους όλων των εποχών. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της επιρροής που άσκησε ο Θεοτοκόπουλος στους μεταγενέστερους εικαστικούς είναι ότι από το έργο του επηρεάστηκε και ο μεγάλος Πάμπλο Πικάσο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News