Μικροί μαθητές από το 1ο Δημοτικό Κρουσώνα

Πολιτισμός
Μικροί μαθητές από το 1ο Δημοτικό Κρουσώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαθητές - ερευνητές έμαθαν για την ιστορία του τόπου μας - Δείτε τις φωτογραφίες!

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στο 1ο Δημ. Σχ. Κρουσώνα με θέμα «Γειτονιές του Κρουσώνα την εποχή της τουρκοκρατίας», πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/-τριών της Στ’ τάξης του σχολείου μας στη Δημοτική Πινακοθήκη Mαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές/μαθήτριες έχουν αναλάβει το ρόλο του/της ερευνητή/ερευνήτριας με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τον Κρουσώνα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε γειτονιές, σοκάκια, από γονείς και κατοίκους του χωριού, βιβλία, χάρτες και διαδίκτυο. Κλείνοντας τον κύκλο των ερευνών, υλοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και έγινε μελέτη της μακέτας που αναπαριστά την πόλη του Ηρακλείου στα μέσα του 17ου αιώνα και στις μόνιμες συλλογές «Οθωμανική και Νεότερη Περίοδος» και «Νομισματική Συλλογή» του ΙΜΚ.

Ακόμα οι μαθητές/μαθήτριες στο πλαίσιο του προγράμματος κλήθηκαν να μπουν στη θέση ενός καλλιτέχνη και να αποδώσουν εικαστικά -στο επίπεδο της τάξης αλλά και της μικρότερης ομάδας- την καθημερινή ζωή, τα γεγονότα και τις γειτονιές του Κρουσώνα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έτσι οργανώθηκε συνδυαστικά επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση έργων του ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού και η περιοδική έκθεση «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα II – Πέντε Αιώνες Καλλιτεχνικής Ιδιοποίησης».

Οι μαθητές/μαθήτριες απόλαυσαν το όμορφο τοπίο στη διαδρομή αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η βιωματική προσέγγιση του θέματος κινητοποίησε τους μαθητές/τις μαθήτριές μας και τους ευαισθητοποίησε σε θέματα τοπικής ιστορίας, τέχνης και όχι μόνο. Ελπίζουμε ότι με τις δράσεις αυτές θα κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον τους για την ιστορία και τον τόπο τους.

Οι 22 μαθητές/μαθήτριες συνοδευόμενοι από την εκπαιδευτικό της τάξης, Αγγουρίδη Χαρά, τον εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, Τσιντίκη Ιωάννη και την εικαστικό του σχολείου, Λουκίδη Χριστίνα φτάσανε στο κέντρο του χωριού Τύλισος. Μετά από ένα μικρό περίπατο μέχρι το χώρο της πινακοθήκης απολαύσανε το πρωινό τους με θέα το υπέροχο τοπίο. Στη συνέχεια τους/τις καλωσόρισε η επιμελήτρια της πινακοθήκης, Χρύσα Βαθιανάκη και αφού αφήσανε τα πράγματα τους στον προθάλαμο ξεκινήσανε την ξενάγηση.

Αρχικά περιηγήθηκαν στα έργα του Μπότη Θαλασσινού ακούγοντας τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τηνεπιμελήτρια της πινακοθήκης για τη ζωή του, τους ανθρώπους που τον επηρέασαν αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε στα έργα του. Στη συνέχεια οι μαθητές/μαθήτριέςσυζήτησαν τις απορίες τους, φωτογράφισαν τα έργα που τους άρεσαν και σημείωσαν τις ιδέες τους.

Έπειτα μεταφέρθηκαν στην περιοδική έκθεση «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα II – Πέντε Αιώνες Καλλιτεχνικής Ιδιοποίησης» στην οποία μάλιστα είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουνε με μέλη του ΚΑΠΗ Τυλίσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News