Πολιτισμός

Το σπίτι της Μπουμπουλίνας: Το υπέροχο αρχοντικό 300 ετών, της μεγάλης κυράς, στις Σπέτσες

Το παλιό αρχοντικό, της μεγάλης καπετάνισσας, το οποίο μετράει τα 300 έτη και που λειτουργεί ως Μουσείο, εντυπωσιάζει και σε… ταξιδεύει νοερά πίσω στο χρόνο

Μοναδικό, εκπληκτικό σε ομορφιά και τέλεια διατηρημένο το αρχοντικό της μεγάλης κυράς, που το ένδοξο όνομά της προκαλεί συγκίνηση σε κάθε Έλληνα που γνωρίζει και τιμά την ιστορία της πατρίδας του.

Εντυπωσιακό με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα του, το Αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, λειτουργεί από το 1992, ως μουσείο, όπου εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακούσει για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας.

Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους και περιλαμβάνει κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας και άλλα αξιόλογα εκθέματα.

Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τη Μεγάλη Σάλα, το Δωμάτιο Υποδοχής, τη Τραπεζαρία και το Δωμάτιο με Τζάκι.

Στο Μουσείο πηγαίνουμε από την εξωτερική πέτρινη σκάλα που υπάρχει στην αυλή του Αρχοντικού.

Στη Μεγάλη Σάλα με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι Φλωρεντιανής τεχνοτροπίας και την Ιταλική-Γαλλική του 18ου και 19ου αιώνα επίπλωση, υπάρχει συλλογή όπλων της εποχής του 1821 και μεταξύ αυτών και η πιστόλα της Μπουμπουλίνας.

Επίσης το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές, πορτρέτα της ηρωίδας και των απογόνων της, μαζί με τη γνωστή ελαιογραφία που απεικονίζει την ηρωίδα να επιτίθεται στα κάστρα του Ναυπλίου.

Στο Δωμάτιο Υποδοχής δεσπόζει ο μεγάλος πίνακας - αντίγραφο του γνωστού έργου του Peter Von Hess που απεικονίζει τη Μπουμπουλίνα να διατάσει τον κανονιοβολισμό του Ναυπλίου.    

Επίσης προσωπογραφίες, γκραβούρες και τα προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, επιστολές της Επανάστασης, εκ των οποίων και δύο δικές της υπογεγραμμένες από την ίδια.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται αφρικάνικο ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α', ενώ στη βιβλιοθήκη θα δείτε σπάνια βιβλία και τη χρυσοκέντητη μαντίλα της καπετάνισσας.

Στο δωμάτιο υπάρχουν ένα μενταγιόν της, αναμνηστικά μετάλλια, ωραιότατες πορσελάνες και συλλογή από αρχαίους λύχνους.

Αναρτημένη στον τοίχο βρίσκεται η τουρκική άδεια (φιρμάνι του Σουλτάνου) της κατασκευής του πλοίου "Αγαμέμνονα", με το σχέδιο του στην πίσω πλευρά.

Στην τραπεζαρία δεσπόζει το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του πλοίου "Αγαμέμνονα" και υπάρχουν συλλογές από πορσελάνες, κυρίως Αγγλικής και Κινεζικής προέλευσης, μεταβυζαντινές εικόνες, με ωραιότερη αυτή του Αγίου Νικολάου, εικόνα που ανήκε στην ίδια τη Μπουμπουλίνα.

Επίσης σπάνια βιβλία, ανοιγμένα σε προθήκες τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη.

Στο Δωμάτιο με το Τζάκι, με επίπλωση κυρίως του 19ου αιώνα, υπάρχουν φωτογραφίες των απογόνων της και διάσπαρτα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ξεχωρίζουν η νυφική βενετσιάνικη κασέλα, ένα γαλλικό επίχρυσο ρολόι με πορσελάνη Sevres, γαλλικές μινιατούρες, κεντήματα, τσεβρέδες, χάρτες, αφιερώματα και ελαιογραφίες εποχής.

Το Δωμάτιο με το Τζάκι χωρίζεται από το Δωμάτιο υποδοχής, από την κατασκευή του κτιρίου, με μία παλιά ξύλινη ντουλάπα, τη λεγόμενη μεσάντρα που χρησίμευε και ως κρύπτη.

 

Σχόλια