Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν στη Σπιναλόγκα

Πολιτισμός
Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν στη Σπιναλόγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση φωτογραφίας στο νησί Σπιναλόγκα, με θέμα “Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν”, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και ο ΕΟΤ.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν, θα ανοίξει τις πύλες της για τους πολίτες τη Δευτέρα 8 Απριλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα έχει διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η λέπρα σήμερα είναι μια ξεχασμένη ασθένεια, που όμως στιγμάτισε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ήταν τα λεπροκομεία, με την ελπίδα της ίασής τους.

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, τέσσερις φωτογράφοι, επαγγελματίες στον χώρο υγείας, ξεκίνησαν ενώνοντας τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα. Τα κτήρια αυτά - ιστορικά μνημεία - πέρασαν στην ιστορία... γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία. Ταξίδεψαν στο πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στη Χίο, άλλοτε σε ερείπια όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα και άλλοτε σε κατοικήσιμα από ανθρώπους που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη, όπως το Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” στην Αθήνα.

Τα λεπροκομεία φωτογράφισαν οι Ευαγγελία Μεϊμέτη (νοσηλεύτρια), Σωτήρης Πατσατζάκης (παθολόγος), Κωνσταντίνος Καρόζης (παθολόγος-λοιμωξιολόγος) και Χαρίκλεια Λούπα (παθολόγος-λοιμωξιολόγος). Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε η ιστορικός Νίκη Παπαβραμίδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News