Πολιτισμός

Ο τελευταίος μάστορας στην Κρήτη που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο κρούστας

Οι «Ιστορίες του Δρόμου» και ο Στέλιος Ζερβός ταξίδεψαν στο Ρέθυμνο και συνάντησαν τον κυρ - Γιώργη Χατζηπαράσχο

Στην Παλιά Πόλη συνάντησε το Γιώργο Χατζηπαράσχο, τον τελευταίος εν ζωή μάστορα, που παράγει στο εργαστήρι του χειροποίητο φύλλο κρούστας και κανταΐφι. 

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου παραμένει το πλέον γραφικό οικιστικό σύνολο της Κρήτης, δημιουργώντας ένα σύνθετο μωσαϊκό εικόνων, χρωμάτων, ήχων και γεύσεων.

Σε όποιο σοκάκι και αν περπατήσεις, θα κάνεις μοιραία μια αναδρομή στην πολυσήμαντη ιστορία του προικισμένου αυτού τόπου.

Ο γλυκός καιρός, η αναλλοίωτη στον χρόνο νοσταλγική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης, τα νόστιμα γαστρονομικά καλούδια και φυσικά η απλόχερη ζεστασιά των ανθρώπων, αποτελούν σταθερές αξίες αλλά και αφορμή για να επιστρέφει κανείς εδώ.

Πολλά από τα ιστορικά παλιά αρχοντικά στο Ρέθυμνο σήμερα ανακαινιστήκαν και απέκτησαν άλλες χρήσεις. Είναι όμορφοι ξενώνες και μπουτίκ Hotels, που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας και ευ ζην.

Διασχίζοντας την καρδιά της Παλιάς Πόλης, ανάμεσα από κρεμαστές αλέες με κληματαριές, ξαποσταίνω για λίγο στην οδό Βερνάρδου, όπου διακρίνω την επιγραφή στα λατινικά «Με την αρετή αστράφτει το σπίτι, πρώτες μέρες Ιουνίου 1609», είναι το οικόσημο της οικογένειας Clodio, στο τριγωνικό αέτωμα ενός από τα πιο όμορφα θυρώματα της Παλιάς Πόλης.

Μπαίνω στα ενδότερα του οικήματος, για να γευτώ τα λαχταριστά μπακλαβαδάκια και τα κανταΐφια του κυρ - Γιώργη Χατζηπαράσχου.

Εδώ και πολλά χρόνια πλάθει με αριστοτεχνική μαεστρία, μαζί με τη γυναίκα του και το γιο του, λεπτό, ατσαλάκωτο φύλλο κρούστας  για σιροπιαστά γλυκίσματα.

Ο μοναδικός εν ζωή μάστορας, στην Κρήτη…

Σχόλια