«Συναίνεση»: Ποια είναι τελικά η στάση μας απέναντι στο βιασμό;

Πολιτισμός
«Συναίνεση»: Ποια είναι τελικά η στάση μας απέναντι στο βιασμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Παρασκευή,22 Μαρ 2019, 21:15
Θέατρο Κυδωνία
Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο με πολλές προεκτάσεις

Συνεχίζονται οι παραστάσεις πολυθρύλητου θεατρικού έργου της Αγγλίδας συγγραφέως Νίνα Ρέιν «Συναίνεση» (Consent) με θέμα την διάκριση ανάμεσα στο δίκαιο και τη δικαιοσύνη με αφορμή μια υπόθεση βιασμού.

Το έργο που παιζόταν επί δύο χρόνια στο Λονδίνο με σπάνια επιτυχία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, για 18 παραστάσεις, από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Το έργο:

Γιατί η δικαιοσύνη είναι τυφλή;

Επειδή είναι αμερόληπτη;

Ή επειδή φοράει παρωπίδες;

Μερικοί φίλοι νομικοί παίρνουν αντίθετες θέσεις σε μια όχι τόσο ξεκάθαρη δικαστική υπόθεση. Κύριος μάρτυρας στην υπόθεση είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης της οποίας η ζωή απέχει παρασάγγας από τη δική τους. Και καθώς κάθε εκδοχή της αλήθειας τίθεται υπό αμφισβήτηση, στις δικές τους ζωές οι σχέσεις τους αρχίζουν να καταρρέουν…

Το έργο «Συναίνεση» της Νίνα Ρέιν ασχολείται με τη στάση της κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο του βιασμού και τη συμπεριφορά της δικαιοσύνης απέναντι στα θύματα βιασμού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο National Theatre, στο Λονδίνο, στις 4 Απριλίου 2017, και λόγω της μεγάλης επιτυχίας του μεταφέρθηκε τον Μάιο του 2018 στο West End του Λονδίνου στο θέατρο Χάρολντ Πίντερ.

Η συγγραφέας:

Η Νίνα Ρέιν (Nina Raine) σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Το 2000 κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει σκηνοθεσία στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, όπου και εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλά έργα.

Το πρώτο της θεατρικό έργο, Rabbit, που σκηνοθέτησε η ίδια, ανέβηκε το 2006 στο Old Red Lion Theatre του Λονδίνου και ακολούθως στο Trafalgar Studios του West End και απέσπασε πολλά σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Το δεύτερο έργο της, Tribes, έκανε πρεμιέρα στο Royal Court του Λονδίνου το 2010 και ανέβηκε μετά στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη και στο Πόρτλαντ. Το έργο ασχολείται με μια δυσλειτουργική οικογένεια που ανατρέφει ένα κωφό γιο.

Το επόμενο έργο, Tiger Country, γράφτηκε κατά παραγγελία του Hampstead Theatre και ανέβηκε τον Ιανουάριο του 2011 με δική της σκηνοθεσία.

Το τέταρτο έργο της, Συναίνεση, Consent, ανέβηκε τον Απρίλιο του 2017 από το National Theatre σαν συμπαραγωγή με την ομάδα Out of Joint. Το έργο είχε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε τον επόμενο χρόνο στο Harold Pinter Theatre του West End.

Το πέμπτο θεατρικό έργο, Stories, ανέβηκε στο National Theatre το φθινόπωρο του 2018.

Η παράσταση:

Το έργο έχει ανέβει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία

και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Γαλάτειας Σαραντάκου και με βοηθό σκηνοθέτη την Lucyna Kukosz. Τη νομική ορολογία της μετάφρασης επιμελήθηκε ο Κώστας Κουτσουρέλης.

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα - βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Αντώνης Παλιεράκης, Ντία Κοσκινά, Φώτης Κοτρώτσος, Στελλίνα Ιωαννίδου, Παναγιώτης Νικολιδάκης, Βούλα Αντωνιάδη, Ελπίδα Ζαμπετάκη

Οι παραστάσεις:

Το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, Υψηλαντών 12, για 18 παραστάσεις, από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 31 Μαρτίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μμ και τις Κυριακές απογευματινή στις 7.30 μμ.

Παρασκευή 22 Μαρτίου, ώρα έναρξης 9.15 μμ.

Σάββατο 23 Μαρτίου, ώρα έναρξης 9.15 μμ.

Κυριακή 24 Μαρτίου, (απογευματινή) ώρα έναρξης 7.30 μμ.

Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα έναρξης 9.15 μμ.

Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα έναρξης 9.15 μμ.

Κυριακή 31 Μαρτίου, (απογευματινή) ώρα έναρξης 7.30 μμ.

Τιμές εισιτηρίων:

15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων, τηλ. 2821092395

On-line προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και tickets.public.gr καθώς και στα καταστήματα Public

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News