Πολιτισμός

Έκθεση Φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίας μέσα στη Σπιναλόγκα για τη νόσο του Χάνσεν

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 12:00 μμ, Σπιναλόγκα

Το νησί των λεπρών ανοίγει τις πύλες του

Ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στη Σπιναλόγκα που θα αφήσει, δίχως αμφιβολία, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφίας μέσα στο νησί με θέμα «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν».

Το νησί θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες της έκθεσης τη Δευτέρα 8 Απριλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η λέπρα σήμερα είναι μια ξεχασμένη ασθένεια που όμως στιγμάτισε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε συγκεκριμένους χώρους όπως ήταν τα Λεπροκομεία με την ελπίδα της ίασής τους.

Τα κτήρια αυτά -ιστορικά μνημεία- πέρασαν στην ιστορία… γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία.

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, ξεκίνησαν τέσσερις φωτογράφοι, επαγγελματίες στο χώρο υγείας, ενώνοντας τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα.

Ταξίδεψαν στο πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδα το οποίο βρίσκεται στη Χίο, άλλοτε σε ερείπια όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα και άλλοτε σε κατοικήσιμα από ανθρώπους που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη , όπως το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα.

Τα λεπροκομεία φωτογράφισαν οι: Ευαγγελία Μεϊμέτη - νοσηλεύτρια, Σωτήρης Πατσατζάκης παθολόγος, Κωνσταντίνος Καρόζης παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Χαρίκλεια Λούπα παθολόγος - λοιμωξιολόγος.

Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε η ιστορικός: Νίκη Παπαβραμίδου.

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγ. Νικολάου- Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του ΕΟΤ.

Σχόλια