Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ν. Μεντζίνη

Πολιτισμός
Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ν. Μεντζίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλίο
Παρασκευή,22 Μαρ 2019, 19:00
Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου
Το νέο βιβλίο του Νίκου Μεντζίνη, με τίτλο “Πες μου μια λέξη από Έψιλον”, παρουσιάζουν την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στο Ηράκλειο, οι εκδόσεις “Παράξενες μέρες”

Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολύκεντρο Νεολαίας στις 7 το απόγευμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

* Γρηγόρης Παπαδογιάννης, επιμελητής των εκδόσεων και

* Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Ελένη Νέστορα, εκπαιδευτικός, θα διαβάσει αποσπάσματα και θα τραγουδήσει. Συνοδεύει με την κιθάρα του ο Μίνως Σωμαράκης. Τέλος ο Κώστας Μεταξάκης, σκηνοθέτης-ηθοποιός, θα παρουσιάσει ένα θεατρικό σχόλιο στο βιβλίο.

«Τούτα τα διηγήματα μοιράζομαι μαζί σας. Γιατί ο γραπτός λόγος από τη φύση του είναι “κοινωνικός”, θέλει να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους, να χαριεντιστεί μαζί τους, να τους “δοθεί” και να γίνει κτήμα των άλλων.

Έτσι είναι. Οι λέξεις, οι προτάσεις, τα κείμενά μας, είναι σαν τις άπιστες γυναίκες. Θέλουν τα μάτια των άλλων να τις θαυμάζουν, να τις γδύνουν από τα επιφανειακά στολίδια τους, να τις κάνουν δικές τους. Περιμένουν τον ανυποψίαστο αναγνώστη, που είναι έτοιμος να παρακολουθήσει μια ιστορία που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά, να αρχίσει την ανάγνωση. Και του κλείνουν το μάτι, του ανοίγονται, του στέλνουν χιλιάδες μηνύματα, τον καθοδηγούν, μέχρι να τους παραδοθεί εντελώς. Έρμαιο στα χέρια τους. Το ίδιο και ο επόμενος, ο επόμενος... κάθε ένας μοναδικός και ξεχωριστός εραστής σε αυτό το παιχνίδι στα σκιερά δάση της αφήγησης.

Κι εσύ, ο γραφιάς, έρημος και μόνος, αποκομμένος από τα γραπτά σου, γεύεσαι τη χαρά της αφής του χαρτιού. Απολαμβάνεις την ηδονή της ανάγνωσης και ήδη δουλεύεις στο μυαλό σου το επόμενο θέμα που σε συγκινεί: Διώχνεις από πάνω σου κάθε άλλη σκέψη. Αφήνεις τον περιβάλλοντα κόσμο να διαλυθεί στην ασάφεια, ανοίγεις τον υπολογιστή... και συνεχίζεις», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας.

Ο Νίκος Μεντζίνης είναι δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Αίγιο αλλά κατοικεί μόνιμα πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Ασχολείται με τα κοινά, το συνδικαλισμό και παράλληλα γράφει. Έχουν εκδοθεί δύο ιστορικά του μυθιστορήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News