«Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ»: Δείτε την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου

Πολιτισμός
«Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ»: Δείτε την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου: Όταν δημιουργήθηκε το πρώτο κινηματογραφικό φιλμ

Σαν σήμερα, το μακρινό… 1895 παίρνει «σάρκα και οστά» η πρώτη κινηματογραφική ταινία όλων των εποχών. Πρόκειται για το φιλμ «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière). Εμπνευστές και δημιουργοί της ταινίας ήταν οι αδερφοί Ογκίστ και Λουί Λυμιέρ από τη Γαλλία. Στο φιλμ των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών «αποτυπώνεται» η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο τους.

Τρεις ημέρες μετά, στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους, οι Λυμιέρ προχωρούν στην πρώτη ιδιωτική προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895 πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια προβολή ταινίας με εισιτήριο. Η προβολή έγινε στο Grand Café του Παρισιού και η διάρκεια της ταινίας ήταν μόλις ενός λεπτού!

Οι εφευρέτες του κινηματογράφου γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα: Ο Λουί Ζαν γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1864 και ο Ογκίστ Μαρί Λουί Νικολά τον Οκτώβριο του 1862. Οι Λυμιέρ μεγάλωσαν στη Λυών. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και διάφορα άλλα φωτογραφικά είδη. Ο Λουί εργαζόταν στο εργοστάσιο ως φυσικός, ενώ ο Ογκίστ είχε διευθυντικά καθήκοντα. Μετά την απόσυρση του πατέρα τους από το εργοστάσιο, το 1892, τα αδέρφια ξεκινούν να εξελίσσουν τον κινηματογράφο. Δεν αργούν να κατοχυρώσουν ουκ ολίγες ευρεσιτεχνίες: Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το λεγόμενο διάτρητο φιλμ, το οποίο μπορούσε να ενσωματωθεί σε μηχανή προβολής.

Οι Λυμιέρ βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκόπιου, δημιουργούν τελικά τη φορητή συσκευή κινηματογράφου, η οποία κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίου του 1894: Ο πρώτος κινηματογράφος στην ανθρώπινη ιστορία αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψης και προβολής, αλλά και εκτύπωσης φιλμ.Το 1896, οι Λυμιέρ ταξιδεύουν εκτός Γαλλίας, στο πλαίσιο της προώθησης του κινηματογράφου σε χώρες του εξωτερικού. Τα αδέρφια καταφτάνουν σε Λονδίνο αλλά και Νέα Υόρκη, όπου τυγχάνουν θερμής υποδοχής.

Σύμφωνα πάντως με αρκετές πηγές, τα αδέρφια φαίνεται ότι δεν είχαν αντιληφθεί τη σημασία της νέας εφεύρεσης. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο πούλησαν την «πατέντα» στον Ζωρζ Μελιέ. Τα επόμενα χρόνια οι Λυμιέρ στρέφονται στη φωτογραφία και το 1903 επινοούν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία «Autochrome Lumiere», η οποία άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο το 1907.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι τη συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.

Δείτε το:

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής

Πριν από ακριβώς 15 χρόνια, στις 19 Μαρτίου του 2004, η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη γίνεται η πρώτη πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου του 1934 και είναι κόρη του υποναύαρχου Ευάγγελου Ψαρούδα, ο οποίος καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Ύδρας.

Σπούδασε νομικά σε Αθήνα, Βόννη και Φράιμπουργκ και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα. Εξάλλου, υπήρξε καθηγήτρια ποινικού δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1981, οπότε και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ. Από το 1985 μέχρι το 2009 εκλεγόταν αδιάκοπτα βουλευτής με τη ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Εξάλλου, είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού και στη συνέχεια υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News