Πολιτισμός

Η έκθεση του Λουδοβίκου αφιερωμένη στον Ψαραντώνη

Εγκαίνια έκθεσης του Λουδοβίκου στη Βικελαία Βιβλιοθήκη στα Λιοντάρια στις 15 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα

Μία ξεχωριστή έκθεση θα λάβει χώρα στα Λιοντάρια και συγκεκριμένα στη Βικελαία Βιβλιοθήκη με κεντρικό πρόσωπο ένα σπουδαίο άνδρα, όπου μέσα από τον ίδιο αποτυπώνεται ολόκληρη η Κρήτη.

Δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Ψαραντώνη, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Το πρόσωπο του Ψαραντώνη το αποτύπωσε πάνω στο χαρτί σε τρεις διαστάσεις, όμως, όπως ο ίδιος αναφέρει το αποτύπωσε και σε μία «τέταρτη διάσταση», εκείνη των συναισθημάτων, η πιο βασική για την πνευματικότητα ενός έργου.

Ο ίδιος ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αναφέρει για το έργο του και για τη σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου: «Το σχέδιο το διδάσκει η φύση, εκείνη μας ξεναγεί και μας φιλοδωρεί από παντού με σχέδια και αρμονικές ισορροπίες».

Ο Λουδοβίκος επέλεξε, όπως ο ίδιος τονίζει «ένα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να "καρφιτσώσω" στοιχεία προσώπων που με συγκινούν. Ο Ψαραντώνης είναι ήδη ένα "κειμήλιο", είναι η έκφραση της βαθιάς Κρήτης. Ξέρει να συγκινεί και να εξυψώνει και αυτό είναι δώρο των θεών της Κρήτης».

Μεταξύ άλλων ο Λουδοβίκος επίσης τονίζει: «Τα μάτια ακατάπαυστα καταγράφουν το περιβάλλον, οικειοποιούνται ό,τι τα γοητεύει, ό,τι τους δίνει συγκίνηση και αποθηκεύουν στη μνήμη, συνήθως την ωραιότητα. Η ομορφιά μας χρεώνει την ανακάλυψή της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε. Η τέχνη είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την αθανασία».

 

Βαγγέλης Παπαθανασίου: «Ο Λουδοβίκος ζωγράφησε… την Κρήτη»

«Είναι σαν να ζωγράφισε την Κρήτη, μια Κρήτη βαθιά αρχέγονη χωρίς διακοσμητικά», γράφει ο Έλληνας μουσικός διεθνούς φήμης κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου.

«Έχω την τύχη να γνωρίζω δύο μεγάλους Κρήτες, της εποχής μας, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τον Ψαραντώνη. Έχω μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, το ποσό ξεχωριστοί είναι σαν άνθρωποι και σαν καλλιτέχνες, σήμερα με έκπληξη βρίσκομαι μπροστά στα πορτρέτα του Ψαραντώνη, που ζωγράφισε ο Λουδοβίκος», τονίζει ο ταλαντούχος μουσικός.

«Αυτός είναι ο Ψαραντώνης, ένας μύθος του μέλλοντος και αυτό το επισημάνει και το ερμηνεύει ο μεγάλος φίλος του, ζωγράφος αυτή τη φορά. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα και περιττά λόγια. Εδώ αποτυπώνεται η Κρήτη», καταλήγει.

Σχόλια