Πολιτισμός

Ομιλία

Έλληνες κομμουνιστές στη Σοβιετική Ένωση

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 8:30 μμ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Εκδήλωση με θέμα «Έλληνες κομμουνιστές στη Σοβιετική Ένωση» πρόκειται να λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 20:30 στην Αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών

Το καλοκαίρι του 1934 οκτώ κομμουνιστές δραπέτες από τις φυλακές της Αίγινας έφτασαν ύστερα από μια περιπετειώδη διαδρομή στη Μόσχα.

Η σοβιετική πρωτεύουσα φιλοξενούσε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες και κομμουνιστές από κάθε σημείο του πλανήτη λειτουργώντας ως μία παγκόσμια επαναστατική πατρίδα εκείνων που δεν είχαν πατρίδα καμιά. Δεν ήταν μόνο αυτό.

Στη Μόσχα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 λειτουργούσαν κομματικές σχολές της Κομμουνιστικής Διεθνούς με στόχο την ανάδυση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου: του επαγγελματία επαναστάτη.

Η διαδικασία αυτή, εκτός από την αμιγώς μορφωτική της διάσταση, διαπλεκόταν με την εμπέδωση πρακτικών πειθάρχησης και αυτοπειθάρχησης που χαρακτήριζαν τη σοβιετική αντίληψη για το επαναστατικό υποκείμενο.

Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιάσω την πορεία των οκτώ της Αίγινας ως έναν τρόπο να σκεφτούμε γύρω από τη συγκρότηση της κομμουνιστικής κοσμοαντίληψης, της επαναστατικής υποκειμενικότητας και τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στην ομολογία, την αυτοβιογραφία και την ενοχή.

Σχόλια