Αποκριγιώματα στη Γέργερη και φέτος με πλήθος κόσμου

Πολιτισμός
Αποκριγιώματα στη Γέργερη και φέτος με πλήθος κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποχαιρέτησαν την Αποκριά με το έθιμο που έχει διονυσιακό χαρακτήρα

«Τσι μεγάλες Αποκρές, κουζουλαίνονται και οι γρες»: μ’ αυτό το δίστιχο ολόκληρη η Κρήτη γιορτάζει τις ημέρες της Αποκριάς και οι Κρητικοί κινούνται στους ρυθμούς της πιο μεγάλης γιορτής, αναβιώνουν έθιμα και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους.

Ένα από τα αποκριάτικα έθιμα, που σώζονται μέχρι σήμερα στον νομό Ηρακλείου, είναι τα Αποκριγιώματα της Γέργερης, ένα χωριό στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αυτό το έθιμο συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο χωριό προκειμένου ντόπιοι και επισκέπτες να απολαύσουν τον… αποχαιρετισμό της Αποκριάς.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει έντονο διονυσιακό χαρακτήρα και πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα.

Τα «Αποκριγιώματα» είναι ένα υπαίθριο και ολοήμερο γλέντι στο οποίο τραγόμορφοι και ζωόμορφοι κουδουνοφόροι, οι λεγόμενοι «αρκουδιάρηδες» που είναι ντυμένοι με προβιές αιγοπροβάτων, με μαύρα πρόσωπα και κουδούνια, δεμένοι με σκοινιά και αλυσίδες, επιδίδονται σε έναν ξέφρενο χορό, που ξεσηκώνει ολόκληρη την περιοχή.

Το έθιμο περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη παράσταση γάμου, που παραπέμπει στα αρχαία Ανθεστήρια. Παραδοσιακά το ζευγάρι είναι «αταίριαστο» και η τελετή περιλαμβάνει σόκιν λόγια. Τα «Αποκριγιώματα» περιλαμβάνουν και την εκφορά πεθαμένου, τον οποίο κλαίνε, με σόκιν μοιρολόγια και τον ανασταίνουν με ρακή και σατυρικά τραγούδια.

Το καλωσόρισμα στην Γέργερη από τους «Αρκουδιάρηδες» γίνεται με κέρασμα ρακής και το λεγόμενο «μουτζούρωμα», το βάψιμο δηλαδή του προσώπου όλων των επισκεπτών, σα σημάδι που έχουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο έθιμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News