Αναβίωσαν το έθιμο των παραδοσιακών καντάδων στα Μάλια

Πολιτισμός
Αναβίωσαν το έθιμο των παραδοσιακών καντάδων στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ευχάριστη έκπληξη ξάφνιασε για άλλη μια χρονιά τους κατοίκους των Μαλίων την Παρασκευή 1 Μαρτίου

Η Καντάδα από τη Χορωδία Μαλίων πλημμύρισε με τις παραδοσιακές μελωδίες της κάθε γωνιά, ντύνοντας τα γραφικά σοκάκια των Μαλίων με τη νοσταλγία των μεγαλύτερων και τον ενθουσιασμό των νεότερων, που απόλαυσαν με την καρδιά τους τη μουσική αυτή συντροφιά. Ήχοι από κιθάρες, ακορντεόν και μπουζούκια ξεχείλισαν στους δρόμους, κάτοικοι και επισκέπτες έγιναν ένα με τους μουσικούς, προσφέροντας ένα μαγικό ταξίδι από παλιά ακούσματα σε μια προσπάθεια αναβίωσης της παραδοσιακής καντάδας.

Η μελωδική παρέα ξεκίνησε από το πρώην Δημαρχείο των Μαλίων και ακολούθησε όλα τα στενά δρομάκια του χωριού. Σε όλη τη διαδρομή τους τραγουδούσαν καντάδες δρόμου και αυθεντικά αποκριάτικα τραγούδια, κοντοστέκονταν σε γωνιές και μας μετέφεραν στην ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών. Οι φωνές με τη συνοδεία ακορντεόν και κιθαρών, απέδωσαν πασίγνωστα τραγούδια του παρελθόντος, ξετυλίγοντας το άρωμα εκείνης της αθώας εποχής, υπογραμμίζοντας τον αυθεντικό και γνήσιο χαρακτήρα μιας μακρινής Αποκριάς.

Η αρχή έγινε με κέρασμα της πολυαγαπημένης από τους κρητικούς και όχι μόνο τσικουδιά, αλλά και σε κάθε λίγα μελωδικά βήματα οι μεζέδες έδιναν και έπαιρναν από τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Παρά το κρύο, η ζεστασιά που νιώσαμε στη μελωδία του ταγκό και με τις πραγματικά αγγελικές φωνές των Χορωδών αγαλλίασε την ψυχή μας.

Και όπως όλα τα ωραία, το όμορφο μουσικό νυχτερινό σεργιάνι κατέληξε σε παραδοσιακή ταβερνούλα, όπου η φιλόμουση αυτή παρέα συνέχισε να τραγουδά, δείχνοντας την απήχηση που έχει η παράδοση και το πως καταφέρνει να συγκινεί και να ενώνει τους ανθρώπους!

Χορωδία Μαλίων και οι εθελοντές μουσικοί μας:

Ζαχαριάδης Κώστας (κιθάρα), Ζαπίτης Σάκης (ακορντεόν) , Ζερβούδης Σπύρος (μπουζούκι), Κοσμαδάκης Γιώργος ( τουμπερλέκι) , Ρουσάκης Μιχάλης ( κιθάρα)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αντωνακάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News