Πολιτισμός

Συναυλία

Στο Ηράκλειο ο διεθνούς φήμης σολίστ Θεόδωρος Κερκέζος

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019, 8:00 μμ, Mεγάλη αίθουσα Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Ο Ηρακλειώτης επιστρέφει στην πατρίδα του για δύο μοναδικές μέρες

Έχει δουλέψει πολύ, έχει περάσει ατέλειωτες ώρες με το σαξόφωνο και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας» από το διάσημο περιοδικό Gramophone.

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Κερκέζο ο οποίος είναι Ηρακλειώτης και θα βρεθεί στην πόλη του προκειμένου όλοι εμείς να τον απολαύσουμε στα επίσημα εγκαίνια του μεγάλου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Στις 8 και 9 Μαρτίου ετοιμαστείτε να ακούσετε τους ήχους του πολυβραβευμένου σολίστ σαξοφώνου Θεόδωρου Κερκέζου που θα ερμηνεύσει το Κρητικό Κονσερτίνο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα τον συνοδεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη που επίσης θα μας παρουσιάσουν το Κονσέρτο για Κρητική λύρα και ορχήστρα του Γιάννη Μαρκόπουλου, Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και άλλα. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην μεγάλη αίθουσα του κέντρου.

Το βιογραφικό του Θεόδωρου Κερκέζου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει συνεργασθεί και ηχογραφήσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με ορχήστρες όπως οι Συμφωνικές του Λονδίνου, Βοστώνης, Ζυρίχης, Βερολίνου, Νυρεμβέργης, Μπιλμπάο, Άπω Ανατολής, Μάινεγκεν, Λυρικού Θεάτρου «Μπελίνι», με τις Φιλαρμονικές του Λονδίνου, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Αγ. Πετρούπολης, Βουκουρεστίου, Σλοβακίας, Θουριγγίας, Γιάνατσεκ-Πολωνίας, Νότιας Βεστφαλίας, Μεντιτερανέο Ισπανίας, Όπερας της Μόσχας, Αρμενίας, Κρατικές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Σολίστ της Μόσχας, Vienna Chamber με τις Συμφωνικές των Ραδιοφωνιών: Μόσχας «Τσαϊκόφσκι», Σλοβακίας, και Ρουμανίας. Εμφανίζεται στις αίθουσες: Royal Festival και Queen Elizabeth Hall, Carnegie Hall, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Τonhalle (Ζυρίχη), Μεγάλες αίθουσες της Φιλαρμονικής της Αγ. Πετρούπολης και του Κρατικού Ωδείου της Μόσχας, Πεκίνου κ.α.

Έχει συνεργασθεί με τους μαέστρους Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet, Yuri Simonov, Οδυσσέα Δημητριάδη.

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μπάμπη Φαραντάτο (όπου και δίδαξε για 20 χρόνια) και στην Γαλλία με τους Daniel Deffayet και Jean-Marie Londeix. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια: Βοστώνης, Πρίνστον, Λουϊζιάνας, Βιέννης (MDW) Μόσχας, Αγ. Πετρούπολης, Πεκίνου, Ν. Κορέας, στις Ακαδημίες Σοπέν, Γκνέσιν και Κιέβου.

Ήταν προτεινόμενος δύο φορές για τα βραβεία Grammy στην Νέα Υόρκη, (από την Naxos)  επίτιμος διδάκτωρ της Μουσικής Τέχνης από το IAACC/UNESCO και το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, εκλέχθηκε ομόφωνα ως επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το «Artist of the Year» (Gina Bachauer Awards). Τα βιβλία του εκδίδονται από τον Παρισινό οίκο Alphonse Leduc-1841, ενώ οι συνθέτες Ξενάκης, Θεοδωράκης, Cerha, Αντωνίου  του έχουν αφιερώσει έργα τους. Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

Σχόλια