Πολιτισμός

Μαθητής Λυκείου μελοποίησε απόσπασμα του ποιήματος «Τάναϊς»

Με απόλυτη επιτυχία έγινε στο Γάζι η βραδιά-αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου, σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου διοργάνωσαν μια βραδιά – αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα και το έργο του Τάναϊς, την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Γαζίου.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο ποιητής, συνομιλώντας με το κοινό για το έργο και τα ιστορικά βιώματα που καθόρισαν την τέχνη του. Μαθητές του σχολείου απήγγειλαν αποσπάσματα του ποιήματος και οι καθηγήτριες Μαρία Βαρούχα και Αναστασία Μπουλή παρουσίασαν το ποίημα.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Μαθητής Γενικού Λυκείου Χερσονήσου Άγγελος Μαραγκάκης, ο οποίος στα πλαίσια τις δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που πραγματοποίησε ομάδα μαθητών  μελοποίησε απόσπασμα του ποιήματος «Τάναϊς»…

Ο Ιωσήφ Βεντούρας, ανήκει σε μια από τις λίγες οικογένειες Εβραίων της Κρήτης που διασώθηκαν του Ολοκαυτώματος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί και σε ποιητικές ανθολογίες.

Το Τάναϊς είναι ένα ποίημα – αφιέρωμα στους Εβραίους της Κρήτης που εξοντώθηκαν το 1944, όταν το ομώνυμο πλοίο που τους μετέφερε από το Ηράκλειο –μαζί με Κρητικούς και Ιταλούς αιχμαλώτους – βυθίστηκε. Ο Ιωσήφ Βεντούρας, γεννημένος στα Χανιά το 1938, είναι ο μόνος Κρητικός επιζών και φυγάς του πλοίου Τάναϊς που βυθίστηκε μεταξύ Μήλου και Σαντορίνης στις 7 Ιουνίου 1944, γύρω στις 03.00 τη νύχτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια