Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Πολιτισμός
Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια υποστηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της σκηνοθέτιδας κ. Μαίρης Χατζημιχάλη - Παπαλιού «Η αγία Φιλοθέη των Αθηνών»

Η ταινία - ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού θα κάνει πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας-Κτίριο Ολύμπιον και την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στις 13.00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης-Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Πρόκειται για μία ταινία δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που συνδέεται με ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης των Αθηνών. Παρά τη σπουδαιότητα του έργου της, η Αγία Φιλοθέη δεν είναι τόσο γνωστή στους Έλληνες, και η ταινία έρχεται να καλύψει και αυτό το κενό.

Η δράση και το έργο της

Τον 16 αιώνα μέσα στην Τουρκοκρατία, μια γυναίκα από την Αθήνα τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από  τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους.

Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες.

Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία  σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.

Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589.

Τι λέει η δημιουργός για το ντοκιμαντέρ

Για μένα ως δημιουργός, αν κάτι λείπει σήμερα από τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι η συλλογική μνήμη.

Δημιουργώ για μένα σημαίνει θυμάμαι. Το παρελθόν δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση, είναι εξίσου πραγματικό με το παρόν.

Ειδικά ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, για τα οποία πάλεψε η Αγία Φιλοθέη τέσσερις ολόκληρους αιώνες πριν, η πάλη αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η ταινία έχει τη στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Χορηγός: Κτήμα Χατζημιχάλη

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News