Αποκαλύπτεται η προτομή του Μίνωα Καλοκαιρινού

Πολιτισμός
Αποκαλύπτεται η προτομή του Μίνωα Καλοκαιρινού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,02 Μαρ 2019, 12:00
Κνωσό

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που μια επιτροπή πολιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποδοθεί τιμή στον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού, τον Μίνωα Α. Καλοκαιρινό, τον άνθρωπο που, μελετώντας τους αρχαίους συγγραφείς, κατάφερε να ανακαλύψει κοντά στον άσημο μέχρι τότε οικισμό Μακρύς Τοίχος τα κατάλοιπα του μινωικού ανακτόρου.

Στην επιτροπή κλήθηκαν να συμμετάσχουν συμβολικά εκπρόσωποι κομβικών φορέων του νησιού, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης. Σήμερα, και ύστερα από πολύμοχθες προσπάθειες, η προτομή είναι έτοιμη και η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Στόχος της επιτροπής πολιτών ήταν να μην επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, αλλά να εξευρεθούν τα απαιτούμενα ποσά από χορηγίες ιδιωτών, κυρίως επιχειρηματιών της Κρήτης. Δεκαεπτά ιδιώτες και επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση, ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου καλύφθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη σύσταση της επιτροπής, και δρομολογήθηκαν αμέσως οι διαδικασίες για την κατασκευή και την τοποθέτηση της προτομής, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Για τη διασφάλιση μιας αδιάβλητης διαδικασίας, η επιτροπή ήρθε σε επικοινωνία με την Εταιρεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ευθύνη της οποίας προκηρύχθηκε πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός, με τη συνεργασία του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων. Ανταποκρίθηκαν 17 γλύπτες και επιλέχτηκε η πρόταση του Αλτίν Πατσέλη.

Η επιτροπή θεωρεί ότι με την πρωτοβουλία της αυτή καλύπτει μια σοβαρή παράλειψη της Πολιτείας, που έπρεπε τώρα και πολλές δεκαετίες να είχε προχωρήσει στην ανέγερση προτομής προς τιμήν του πρώτου ανασκαφέα της Κνωσού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News