default-image

Θραψανό: Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της κεραμικής

Πολιτισμός
Θραψανό: Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της κεραμικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθάρια κάθε μεγέθους και με πολλά σχέδια, όλα στο χωριό που έχει ταυτιστεί με την τέχνη της αγγειοπλαστικής

Ένα υπέροχο ταξίδι στο Θραψανό πραγματοποίησε η εκπομπή «Καλό Μεσημέρι», εκείνο το χωριό του νομού Ηρακλείου που είναι ταυτόσημο με την αγγειοπλαστική και ιδιαίτερα με την κατασκευή των πιθαριών.

Η Κλεοπάτρα Μαμουνάκη έφτασε στο παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής όπου συνάντησε τον κ. Μιχάλη Χουλάκη και… σήκωσε αμέσως τα μανίκια ξεκινώντας να μαθαίνει πώς φτιάχνονται τα πιθάρια.

Ο κ. Χουλάκης και η ομάδα του μας ξεναγούν, μέσα από την κάμερα της εκπομπής, στο εργαστήριο που βρίσκεται στο Θραψανό, εκεί όπου η μινωική παραδοσιακή κεραμική τέχνη σε πιθάρια συνεχίζεται ακόμη στις μέρες μας.

Μας δείχνει βήμα - βήμα τη διαδικασία για την κατασκευή ενός παραδοσιακού θραψανιώτικου πιθαριού, ενώ μιλά στην Κλεοπάτρα για τη μεγάλη του αγάπη: την κατασκευή πιθαριών.

«Με την αγγειοπλαστική ήρθα επίσημα σε επαφή το 1988. Από τότε και κάθε μέρα ασταμάτητα είμαι σε μία ενεργή κατάσταση» λέει ο αγγειοπλάστης και συνεχίζει αναφέροντας πως όταν η μέρα είναι χαλαρή, η δουλειά δεν είναι δουλειά αλλά χόμπι.

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιθάρι; Μα φυσικά νερό και χώμα! Και το βασικό εργαλείο; Τα χέρια μας!

Δείτε τη βόλτα της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι» στο όμορφο Θραψανό και γνωρίστε μαζί μας την τέχνη της αγγειοπλαστικής:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News