Πολιτισμός

Η κρητική ιστορία ταξιδεύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα παρουσιάσει μία μοναδική έκθεση για την Κρήτη και την Ευρώπη

Την έκθεση «Κρήτη και Ευρώπη: ταραγμένοι αιώνες», η οποία αναδεικνύει διαχρονικά τις σχέσεις της Κρήτης με τον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο, ευρωπαϊκό και μεσογειακό, παρουσιάζει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στην εμβληματική αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 12:30, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέας Πλεύρη θα πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Αναπτυσσόμενη σε δεκαέξι γραφιστικές επιφάνειες, με συνοπτικά κείμενα και φωτογραφίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές του Ι.Μ.Κ., η έκθεση διατρέχει την ιστορία και την τέχνη του νησιού από τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ό αιώνα. Στο διάστημα αυτό αναταραχές και πόλεμοι, εισβολές και κατακτήσεις, αλλά και σημαντικές πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις δημιουργούν εντάσεις όσο και ισχυρούς δεσμούς, συνδέοντας το νησί με τον πολιτικό και πολιτισμικό χάρτη του δυτικού κόσμου.

Γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, νομίσματα και κοσμήματα, ζωγραφικά έργα και θρησκευτικές εικόνες, χάρτες αλλά και γελοιογραφίες του ευρωπαϊκού Τύπου, συνιστούν αποτυπώματα αυτής της μακράς πορείας που διαμόρφωσε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της νοτιο-ανατολικής γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με την συμβολή των Εύας Γραμματικάκη, Αγησίλαου Καλουτσάκη και Δημήτρη Μαθιουδάκη.

Οργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και μέλους της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Γιώργου Γραμματικάκη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, με την συνέργεια και ευγενή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια